Betörő-csalogatók a biztonsági kamerák

Betörő-csalogatók a biztonsági kamerák

2020. július 9. 21:50, Csütörtök
A készülékek többek között már a létükkel elárulják a lakástulajdonosokat, ugyanis arra utalnak, hogy gyakran nincsenek otthon.

A felhasználók egy része megpróbálja azáltal növelni a lakása vagy a háza biztonságát, hogy térfigyelő kamerákat szerel fel abban reménykedve, hogy már az eszközök látványa is elriasztja a betörőket. Most kiderült, hogy ilyen lépéssel sokkal inkább az ellenkező hatást lehet elérni, mivel a kamerák egyrészt a helyszínre csalogatják a bűnözőket, másrészt akaratlanul is fontos információkat osztanak meg velük.

Az egyszerű otthoni biztonsági rendszerek a felszerelésük után WLAN-hálózatot használnak és általában akkor kapcsolnak be, amikor a tulajdonosok nincsenek otthon. A készülékek felfigyelnek a közelben lévő mozgásokra, majd egy video-streamet közvetítenek a felhőkörnyezetbe és - igény esetén - akár a lakástulajdonos okostelefonjára is.

A Queen Mary Egyetem és a Kínai Tudományos Akadémia biztonsági kutatói megvizsgálták a napjainkban alkalmazott eszközöket és arra az eredményre jutottak, hogy a biztonsági kamerák inkább segítik, mint gátolják a betörők tevékenységét. A bűnözők nem a video-streameket törik fel és nézik meg, hogy mi látható a felvételeken, hanem teljes mértékben elegendő csupán a kiválasztott ház közelében figyelniük a WLAN-tevékenységeket. Ugyan, amíg nem mozog semmi a készülékek hatótávolságán belül, addig a video-streameken sem látható semmi, de a rendszerek ennek ellenére is többnyire aktiválódnak és számos alapvető adatot küldenek el a felhőkörnyezetbe.

A WLAN-forgalom megfigyelésére ráadásul nem kell különleges technika, csak némi műszaki hozzáértés. Azonban azzal lehet és kell is számolni, hogy belátható időn belül megjelennek majd azok a rendszerek, amelyekkel ez a figyelési folyamat automatizálható. A célra akár egy okostelefonos alkalmazás is tökéletesen megfelelne.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások