SpongeBob SquarePants: Battle for Bikini Bottom – Rehydrated

SpongeBob SquarePants: Battle for Bikini Bottom – Rehydrated

2020. július 12. 12:30, Vasárnap
Kiadó: THQ Nordic
Fejlesztő: Purple Lamp Studios
Honlap

Rendszerkövetelmények:
Minimum: Intel Core i3-4130 vagy AMD Phenom II X4 925 processzor, Nvidia GeForce GTX 760 vagy ATI Radeon HD 7850 grafikus kártya, 4 GB RAM, 30 GB szabad hely a merevlemezen
Ajánlott: Intel Core i5-3550 3,3 GHz-es vagy AMD FX-8350 processzor, Nvidia GeForce GTX 1050 Ti vagy ATI Radeon R9 grafikus kártya, 8 GB RAM, 30 GB szabad hely a merevlemezen
Hasonló játékok: Crash Bandicoot, Spyro the Dragon
Kategória: 3D platformer

Mintegy 17 év némaság után a THQ Nordic újra elővette a maga korában kifejezetten kevés figyelmet kapott SpongeBob SquarePants: Battle for Bikini Bottom videojátékot, hogy most, a 3D platformerek reneszánszában egy második esélyt kaphasson. Játéktesztünkből kiderül, hogy miként sült el ez a próbálkozás!

A kilencvenes évek második felében, de még az ezredforduló után is kifejezetten nagy népszerűségnek örvendtek a játékvilágban az úgynevezett 3D platformerek. Kis túlzással mindenki ebben a stílusban próbált meg valami maradandót alkotni olyan művek mintájára, mint a Crash Bandicoot, a Spyro the Dragon, a Jak and Daxter vagy éppen a Ratchet & Clank, hogy tényleg csak a legnagyobb neveket emeljük ki a hosszúra nyúlt sorból. Akkoriban tehát finoman szólva sem számított annyira különlegesnek a műfaj, mint manapság, éppen ezért nagyon nehéz volt labdába rúgnia minden új érkezőnek, de a Heavy Iron Studios által elkészített SpongeBob SquarePants: Battle for Bikini Bottom kapcsán azért sokkal jobb eredményeket reméltünk. Hogy ez végül nem így lett, az nem is annyira a játék minőségének volt köszönhető, sokkal inkább a túltermelésnek, valamint annak, hogy SpongyaBob karaktere akkor még közel sem volt annyira ismert a világon, mint manapság. Ha ismerték is, sokan csak egy idióta rajzfilmhőst láttak benne – kultusz nélkül.

A készítők azért később rengeteg humort és értéket tudtak vinni a sorozatba, ami ennek megfelelően ma már a fiatal felnőtt korosztályt is meg tudja szólítani, de akkoriban nem volt ez ennyire egyértelmű, a SpongyaBob – akkori szóhasználattal élve – „dedós” dolog volt. Emiatt pedig soha nem tudott kitörni a maga köréből, pedig óriási potenciál volt benne. Miután pedig a THQ Nordic felvásárolta a jogokat, most lehetőségünk nyílik arra, hogy minden tekintetben mai körítéssel, némi extra tartalommal, de maximálisan az eredeti szellemiségben újra megismerhessük a kis sárga szivacs kalandjait. Hogy friss szemmel mennyire tekinthető jobbnak vagy sokkal inkább elfogadhatóbbnak a játék? Máris kiderítjük!

Klikk ide! Klikk ide!

Klikk ide! Klikk ide!

A SpongeBob SquarePants: Battle for Bikini Bottom – Rehydrated címet kapott feldolgozás a történethez nyúlt hozzá talán a legkisebb mértékben. Gyakorlatilag a fő sztoriszál megmaradt, a bajok forrása így ismét Plankton lesz, aki Bikinifenék elpusztítása és a herkentyűburger receptjének megszerzése érdekében veszélyesebbnél veszélyesebb robotokat zúdított a környékre. SpongyaBob, Patrik és Szandi, vagyis a három irányítható karakter pedig megpróbálja a félelmetes főellenfelek elpusztításával megleckéztetni a kis egyszemű lényt. A sztori önmagában nem tekinthető különösebben érdekesnek, gyakorlatilag bármelyik rajzfilmes epizód alapjára rá lehet húzni, de ahogyan megszoktuk a franchise részeként, úgy itt sem ez a központi szál kapja az egyedüli hangsúlyt, sokkal inkább az a sok kis színes beszólás, csipkelődés vagy éppen agyament dolog, ami miatt rengetegen annyira szeretik a kis szivacs őrültségeit.

A kampányban megannyi áthallással is találkozhatunk, például amikor először találkozunk Puff asszonnyal, rögtön azzal fogadja SpongyaBobot rettegő hangon, hogy remélhetőleg nem megint vezetni szeretne megtanulni tőle, ami igencsak mókás beszólás annak, aki ismeri a kapcsolódó epizódot. Persze a felújított változatban helyenként egy kicsivel több tartalom vár ránk, ezáltal az egyjátékosos élményhez is hozzátesz nem kevés extrát a többjátékosos mód bevezetése, mely egyfajta hordaalapú szabályrendszerként egyszerre két ember kezébe adja az irányítást a folyamatosan erősödő robotseregekkel szemben. Mindemellett pedig lesznek korábban kivágott bossharcok is, így például az egyik maga Tintás Tunyacsáp, aki Patrik álmában robottá változik, legyőzése pedig komoly nehézségeket okoz majd. Garantáltan széles mosolyt varázsolnak a rajongók arcára ezek a kis bónuszok!

Klikk ide! Klikk ide!

Klikk ide! Klikk ide!

Annak ellenére is kijelenthető mindez, hogy a játékmenet nem sokat változott a 17 évvel ezelőtti kiadáshoz mérten, ami nem meglepő, hiszen ezen a téren már annak idején is kiváló élményeket nyújtott, csak akkora volt a túlkínálat, hogy ez egyáltalán nem hatotta meg a rajongók többségét. A játékvilágban azonban ma már egészen más szelek fújnak, így ami akkoriban minőségi, de átlagos volt, az ma már minőségi és megbecsült egyben. Ugyanez a helyzet a point and click-kalandjátékok műfajával is, de ez most más lapra tartozik! Nézzük most nagy vonalakban a SpongeBob SquarePants: Battle for Bikini Bottom – Rehydrated alapvető játékélményét, hiszen biztosan rengetegen vannak, akik most találkoznak először az alkotással!

Mint fentebb már többször is jeleztük, a játék a 3D platformerek sorát erősíti, vagyis kis karaktereinket döntött külső nézetből láthatjuk, és szabadon futkározhatunk a nyitottnak tűnő, de egyébként lineárisan felépített pályákon, melyeken minden négyzetcentiméter valami elfoglaltságot ad nekünk. Hol robotokkal kell harcolnunk, hol gyűjtögetnünk, hol valamilyen ügyességi feladványt letudnunk. Lényegében erre a három elemre épül fel az egész, miközben a három karakter az eltérő képességeik révén egészen kellemes változatosságot tud csempészni minden egyes helyszínre, és természetesen folyamatosan találkozhatunk olyan kihívásokkal, melyeket csak és kizárólag egy adott karakter tud legyűrni. Lássuk azonban egy kicsit alaposabban a játékmenet főbb pilléreit!

Kezdjük a küzdelmekkel! Szerencsére nincs belőlük különösen sok, ami nagyon jó döntés volt a készítők részéről, mert bár az irányítással ritkán van baj, de ha van, akkor az biztos, hogy a küzdelmekhez kötődik. SpongyaBob hússütőlapátját például csigalassúsággal tudjuk meglendíteni, Patrik szintén tohonyamód mozog, így ha több robottal kell szembenéznünk, szinte elkerülhetetlen, hogy beszerezzünk néhány sérülést.

Klikk ide! Klikk ide!

Klikk ide! Klikk ide!

Az összecsapások nem túl nehezek, a legtöbb ellenfél egyetlen ütéssel likvidálható, de nagyon sokszor támadnak tetemes túlerővel – lesznek helyszínek, ahol a sokszorosításukat biztosító gépek szétverésééig folyamatosan újratermelődnek –, de mivel szinte folyamatosan bővül a felbukkanó ellenfelek kínálata, unalomba azért nem fullad a dolog. Sőt, Szandival már azért elég ügyesen le tudunk karatézni mindenkit, Patrikkal pedig távolról dobálhatjuk őket, így érdemes inkább velük kivitelezni ezeket a részeket a kiegyensúlyozottabb élmények érdekében – már amennyiben tudunk váltani köztük, hiszen erre csak a pályák bizonyos pontjain lesz lehetőségünk.

A küzdelmek mellett a gyűjtögetésnek is hangsúlyos szerep jutott a játékban. Bárhol is járunk, bárkit is győzünk le, abból különféle színes víz alatti virágok potyognak majd, melyeket érdemes lesz bőszen szedegetni, hiszen sok helyen pályarészeket és különféle extrákat tudunk feloldani velük. Ezenfelül a legértékesebb dolog az arany sütőlapát lesz, ami ritkaságszámba megy majd, méghozzá nem véletlenül, hiszen ezek kellenek ahhoz, hogy feloldjunk újabb helyszíneket, ahol friss kalandok, ellenfelek és minijátékok várnak ránk. Merthogy utóbbiból is lesz pár, noha nem túl hangsúlyos formában.

Ide sorolhatjuk többek között azokat az ügyességi részeket, amikor mozgó vagy levegőben lengedező platformokon kell például ugrándoznunk, vagy gombokat csapkodnunk a továbbjutáshoz, ami kifejezetten kellemesnek nevezhető, akárcsak az egész játék összességében. Merthogy az eredetihez mérten érezhetően kifinomultabb lett minden feladat, kellemesebb körülmények között hajthatjuk végre a feladatokat, ezáltal néhány főellenfelet vagy idegesítő apróságot leszámítva csupa pozitív élményt tud biztosítani a játék.

Klikk ide! Klikk ide!

Klikk ide! Klikk ide!

Grafika: Ehhez pedig nagyban hozzájárul a megjelenés is! Mivel egy jól ismert franchise-ról van szó, értelemszerűen az volt a legfontosabb, hogy a karakterábrázolások és Bikinifenék hangulata maximálisan visszaadja a televízióban látottakat. Ezen a téren a végeredmény makulátlan lett, mintha a szemünk előtt kelt volna életre a rajzfilm. Hiába szeretnénk, nem tudnánk fogást találni rajta, noha azt azért érdemes hozzátenni, hogy természetesen csak a maga kategóriáján belül értendő az értékelés, hiszen a végeredmény közel sem játszik egy ligában egy Red Dead Redemption 2-vel vagy egy Star Wars Jedi: Fallen Orderrel.

Kezelőfelület, irányíthatóság: Ha emlékeink nem csalnak, az eredeti 2003-as változat irányításával akadtak problémák, főként a kamerakezelés és a pontosság tekintetében. Ilyesmit a rehidratált kiadásban nem tapasztaltunk, PC-n kifejezetten könnyedén lehetett terelgetni mindegyik karaktert, nagyszerű a kamerakezelés is, de nem volt gond az átláthatósággal sem. Mindehhez kellemesen letisztult kezelőfelület tartozik, szóval nem nehezítették meg a dolgunkat az alkotók, inkább rengeteget könnyítettek rajta!

Játszhatóság: A tartalom már annak idején is egyenesen orbitálisnak tűnt, most pedig még új játékmóddal, extra főellenfelekkel és egyebekkel kiegészülve kapjuk meg a nagy kalandot, aminek jóvoltából stílusunktól, valamint vérmérsékletünktől függően akár 20+ órát is kihozhatunk belőle kényelmesen. Rengeteg helyszín, milliónyi tennivaló, fejlesztések, rejtett zegzugok és karakterspecifikus feladatok sokasága vár ránk, tehát lehetetlenség nem szeretni az alkotást.

Intelligencia, nehézség: Azért persze így is akad probléma a játékkal, méghozzá a gyakori logikátlanság vagy a hullámzó nehézségi szint miatt, de a helyenként túl szigorú vagy agresszív ellenfelek egyaránt el tudták indítani rossz irányba a vérnyomásunkat. Különösen komoly gondot okozott például néhány boss, pláne úgy, hogy túl korán értünk oda hozzájuk, hiszen rengeteg esetben nincs szabályozva a haladási irány, azaz egy-egy pályán eltérő láthatatlan alagutakban is elindulhatunk, csakhogy ez nem mindig kifizetődő. Ezt nevezhetnénk logikátlanságnak, ami azért eléggé meg tudja keseríteni néha az életünket.

Hangok, zene: A magyar szinkron után ugyan kifejezetten furcsa lesz a szereplők angol hangja, pláne SpongyaBob esetében, de objektíven szemlélve ezért nem vonhatunk le pontot az alkotástól. Pláne, hogy a zenék, az effektek, azaz minden hanghatás hozza az elvárható minőséget, ezáltal hozzájárul a kiemelkedő hangulat megteremtéséhez!

Összegzés: Bár kezdetben volt bennünk némi félelem, a SpongeBob SquarePants: Battle for Bikini Bottom – Rehydrated azonban szerencsére könnyedén odatehető a sorba olyan alkotások mellé, mint a Crash Bandicoot N. Sane Trilogy vagy a Spyro Reignited Trilogy. Nem lennénk meglepve, ha ez az újrakiadás sokkal nagyobb visszhangot kapna, mint az eredeti, már csak azért is, mert minden téren hozza a rajzfilmek hangulatát, miközben a játékélmény terén egy vérbeli 3D platformer lett belőle. Ebben a minőségben még egy folytatást is könnyedén el tudnánk képzelni!

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások