Az Apple App Store többet árt a versenynek, mint a Windows?

Az Apple App Store többet árt a versenynek, mint a Windows?

2020. július 25. 11:46, Szombat
A Microsoft vezetője felhivta az illetékes hivatalok figyelmét a problémára.

Brad Smith, a redmondi konszern elnöke és jogi igazgatója pontosan tudja, hogy mire reagálnak a versenyhivatalok, hiszen az óriáscég elleni kartelleljárás során annak jogi részlegét vezette. A menedzsert most az Amerikai Egyesült Államok Képviselőházának tröszellenes albizottsága hallgatta meg és utalt arra, hogy az Apple esetében az igazi problémát a szoftverbolt jelenti.

A Microsoft első embere azt használta ki, hogy miközben a piaci versenybizottság irányítása alá tartozó testület előtt meg kellett védenie a vállalata üzleti tevékenységét, - tanúként - kifejthette a véleményét a piac többi meghatározó szereplőjéről és azok üzleti gyakorlatáról is. Smith rámutatott, hogy a bizottság tagjainak közelebbről meg kellene vizsgálniuk például a népszerű mobilplatformok letöltési katalógusainak a szerződési pontjait is, mert azok sokkal nagyobb fenyegetést jelentenek a szabad piaci versenyre, mint amekkora fenyegetés a Windows operációs rendszer valaha is volt, illetve nagyobbat azoknál a dolgoknál, amiket a szoftverrel kapcsolatban 20 évvel ezelőtt felhoztak.

A menedzser úgy bírálta az App Store gyakorlatát, hogy eközben az Apple nevét nem mondta ki, mégis pontosan mindenki tudta, hogy melyik társaságról van szó. Később egyébként a Microsoft szóvivője megerősítette, hogy a leírt vállalkozás valóban az Apple volt.

Az albizottság elsősorban Smith azon tapasztalataira volt kíváncsi, amelyeket az óriáscég az 1990-es évek végén gyűjtött az amerikai kormánnyal való trösztellenes csatározásaiban. A testület meghallgatja majd az Apple, az Alphabet, az Amazon és a Facebook vezetőit is, erre az elképzelések alapján július 27-én fog sor kerülni.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások