Nagyot ugrott az AMD teljesítménye

Nagyot ugrott az AMD teljesítménye

2020. július 30. 09:48, Csütörtök
A cég két vonalon nyomul előre, mindkét területen nagy a javulás.

Az AMD és az Intel versenyfutásával kapcsolatban több érdekes részletről is beszámoltunk az elmúlt hetekben, a legutóbb arról írtunk, hogy nagyot csúsznak ez utóbbi cég új megoldásai, amely komoly gondokat jelez számunkra. Az AMD eközben elég jól szerepel, a gyártó bevétele és tiszta nyeresége is meghaladta az előzetes várakozásokat.

A hivatalos bejelentés szerint a második negyedévben az AMD csaknem 2 milliárd dolláros bevételre tett szert, ami nagyjából negyedével haladta meg az egy évvel korábbi hasonló időszak fő eredményét. A tiszta bevétel csaknem megduplázódott, még az előzetes elemzői várakozásokat is sikerült felülmúlni, amit elsősorban két eltérő vonalon elért komoly javulásnak köszönhettek, a cég ugyanis mindkét területen javuló trendnek örülhet. Egyrészt a nagyvállalatoknak szánt EPYC-, illetve a végfelhasználóknak értékesített Ryzen-chipek révén sikerült javítani a főbb számokon, tehát mind a szerverek, mind pedig a PC-k szegmensében erősödtek a pozíciók – utóbbi esetében különösen a laptopokba szánt mobilos Ryzen 4000 típusok felbukkanása segített megdobni az eladásokat.

Ezt a napokban követte az asztali szegmensben elrajtoló változatok bemutatkozása, bár a Zen 3 architektúra csak valamikor az év vége előtt jelenik meg a piacon. Nem véletlen, hogy a harmadik negyedévre is komoly javulást vetítenek előre, legalábbis házon belül, az AMD ugyanis már 2,55 milliárd dolláros bevételre számít, ami 44 százalékos ugrást jelentene alig egy év alatt. Komoly segítséget jelent majd a PlayStation 5 és az Xbox Series X megjelenése is, hiszen ezen új konzolok szintén az AMD chipjeit alkalmazzák, de nyilván azt szeretnék, ha mind az asztali és mobil, mind pedig a szerverek szegmensében további javulást érnének el.

A nagy rivális Intel kapcsán eközben egy benchmark szivárgott ki, amely már a szintén szerverekbe szánt, 28 magos Ice Lake-SP Xeon-chipek teljesítményébe enged bepillantást. Itt a 10 nanométeres csíkszélesség révén szeretnének előrelépni, mégpedig 1,5 és 3,19 GHz közötti órajelekkel, ehhez azonban először piacra kell majd dobni ezen fejlesztéseket.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások