Nagyon nem hatékony a vezetéknélküli töltés

Nagyon nem hatékony a vezetéknélküli töltés

2020. augusztus 12. 23:19, Szerda
Ez pedig globális szinten már komoly következményekkel jár.

A vezetéknélküli töltők lassú, fokozatos terjedésével a felhasználói kényelem még tovább javul, ezzel kapcsolatban azonban egyre nagyobb figyelem hárul a negatívumokra is, amelyekből szintén nincs hiány. Elsősorban a hatékonyság szintje ad okot az aggodalomra, de néhány meglepő részletet is láthatunk egy új kísérletben, amelyben erre a funkcióra koncentrálnak.

A napokban közzétett összefoglalóban arról olvashatunk, hogy a vezetékes és a vezetéket már nélkülöző töltők szembeállításával nagyon eltérő számokat kapunk, ezen a téren pedig a negatívumok (és azok várható következményei) jelentőségüket tekintve szinte lemossák a pályáról a fent említett előnyöket. Ez önmagában nem feltétlenül jelent nagy meglepetést, hiszen azzal nagyjából mindenki tisztában volt, hogy a hatékonyság terén a vezetékes megoldások jelentik az abszolút csúcsot, mégis érdekes látni a konkrét számokat, amelyek ráadásul apró eltérések miatt még inkább szétválnak. A tesztelők által alkalmazott mérőeszközzel ugyanis nemcsak azt sikerült kimutatni, hogy a vezetnéknélküli megoldások kevésbé hatékonyak, de az is kiderült, hogy a hordozható eszköz pontatlan elhelyezésével még tovább ronthatunk a mutatókon.

A tesztben használt Pixel 4 (amely a Pixel 4a megjelenése miatt már most, a vártnál korábban visszavonul) teljes feltöltéséhez 14,26, illetve 21,01 wattórára volt szükség, tehát a különbség nagyjából 50 százalékos. Itt azonban komoly tényező a pontos elhelyezés, a nagyobb vezetéknélküli töltőknél 1-2 milliméteres eltérés már nagyobb különbséget eredményezett, a telefon nem ideális pozicionálása esetén már 25,62 wattóra volt a maximális érték, vagyis 80 százalékkal több áramra volt szükség a készülék feltöltéséhez, legalábbis a vezetékes (USB-C) töltővel összehasonlítva – egyes esetekben pedig nem is indult el a töltés folyamata. A hivatalos Pixel Stand töltőnél kevésbé jelentkezett ez a probléma, viszont az eltérés ekkor még mindig 39 százalék volt a vezetékes oldal javára.

Egyes felmérések szerint a vezetéknélküli töltés elterjedése komoly következményekkel jár majd. Példaként hozzák fel, hogy amennyiben a most használatban lévő mintegy 3,5 milliárd okostelefon mindegyike vezetéknélküli töltésre váltana, ez globális szinten jóval nagyobb fogyasztást eredményezne – 100 százalékos hatékonyságot feltételezve, az összes okostelefon egyetlen feltöltéséhez 73 szénerőmű egy teljes napon keresztüli üzemeltetésére lenne szükség, míg 50 százaléknál már megduplázódna az igény.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások