Tualatin: az új Pentium III

Tualatin: az új Pentium III

2001. január 17. 00:54, Szerda
Az új Intel Pentium III-as processzor megjelenése egyre jobban közeleg, ezt bizonyítja az is, hogy már feltűntek az első "kémfotók" az Intel új chipjéről.

A Tualatin kódnevet viselő új processzor egyébként egy Amerikában, Oregon államban található folyóról kapta a nevét. A processzor elsősorban arra lesz hivatott, hogy kitöltse az Intel termékskáláján található űrt, mely a jelenlegi Pentium III-as Pentium 4-es processzorok között található.

A cég tervei szerint az Intel Pentium 4-es processzorok már a második negyedév végén elérik a lélektani 2 GHz-es működési frekvencia-határt, míg a mostani alumíniumos Pentium III-as chipeknél még mindig az 1 GHz jelenti a csúcsot. A két processzor közötti "űrben" a konkurens AMD kénye kedve szerint hódíthatná magának az újabb piaci részeket, ha az Intel nem dobná hamarosan piacra az új Pentium III-as chipeket. A Tualatinok elsősorban az 1.2 GHz-es és afeletti frekvencián üzemelő AMD Athlon (TB) processzorokkal fognak versenyezni.

Klikk ide!

A Socket 370-es, FC-PGA2-es tokozású új Tualatin processzorok várhatóan az idei év második negyedévének végén, vagy a harmadik negyedév elején látnak majd napvilágot. A nemrég piacra dobott Pentium 4-es chipekhez hasonlóan az új P3-asok is támogatják az úgynevezett IHS (Integrated Heat Spreader, integrált hőeloszlató) rendszert, mely a hűtőborda elmozdulása esetén is megakadályozza a processzormag károsodását. A Tualatin chipek, a Pentium 4-es chipekhez hasonlóan a bal alsó sarkukban egy kis lyukkal rendelkeznek, melyről az egyik megkérdezett Intel szakértő nem tudott nyilatkozni, de valószínűleg az IHS rendszer része az említett lyuk.

Az IHS-nek köszönhetően jelentősen nőtt a processzor és a hűtőborda közötti érintkezési felület, így javult a hőátadás is, azonban az IHS rendszer méretei miatt a régi hűtőbordák már nem alkalmazhatóak. A Global Winnek, és az ehhez hasonló brutális hűtési megoldásokat gyártó cégeknek át kell tervezniük eddigi termékeiket többek közt azért is, mert az új core állítólag összeroppanna a bivalyerős szorítás alatt.

Klikk ide!

A 0.13 mikronos rezes gyártási technológiával készülő új Pentium III-as chipek a hírek szerint 1.2 V-os core feszültséget igényelnek, és 512 KB L2 on-die cache-sel rendelkeznek. A 200 MHz-es FSB-t használó új procik első példányai 1.2 GHz-esek lesznek, később pedig egymás után jelennek majd meg a rendre 66 MHz-cel gyorsabb változatok. Az új Intel processzor mellett pedig új Intel chipset is napvilágot fog látni, mely az Almador kódnevet viseli, pontos típusa pedig: Intel i830.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások