Micro Industries MATX61 alaplap

Micro Industries MATX61 alaplap

2001. január 17. 02:08, Szerda
[Electic] A jelek szerint a már jó ideje sikeres Intel 440BX chipset még mindig nem halt ki, és egy darabig még mindig sikerül újabb vásárlókat találnia magának. A Micro Industries Corporation ugyanis most jelentette be új, MATX61-es típusú alaplapját, mely még mindig a jóöreg Intel BX-es chipsetre épül.

A Micro Industries MATX61 egy ATX formátumú alaplap, mely a legújabb Intel Celeron és Intel Pentium III processzorok fogadására lett tervezve, hiszen a BX chipset könnyedén megbirkózik még a legújabb Intel processzorokkal is, három darab memóriafoglalatába pedig összesen maximum 768 MB SDRAM memória helyezhető be. A cég nagyon büszke az alaplapban alkalmazott, opcionálisan TXCO oszcillátorral is rendelhető "real-time" órára, mely évente legfeljebb plusz/mínusz hat percet siethet illetve késhet, bár nem tudom, hogy ez tényleg olyan nagy különlegességet jelent-e.


Az alaplapon található egy integrált Intel 82559-es Ethetner kontroller, mely tulajdonképpen egy 32 bites, PCI-os 10/100 Mbps-os LAN kártya. Megtalálható még rajta egy integrált grafikus megoldás is, mely kétféle típusban létezik, a HiQVideo 69000-es verziója 2 MB SDRAM memóriával, míg a HiQVideo 69030-as változat 4 MB SDRAM-mal van ellátva. Ezek a grafikus megoldások számomra nem hangzanak valami túl jól, de végülis, egy irodai számítógépben minden bizonnyal jól helytállnak majd. A sajtóanyagban egyébként nincs megemlítve, hogy az integrált grafikus megoldás inaktíválható lenne-e.

A Micro Industries MATX61-es alaplap opcionálisan SCSI kontrollerrel is rendelhető. Az LSI Logic 53C875-ös PCI-to-Ultra SCSI kontroller 68 pines Ultra SCSI interfésszel rendelkezik. Az alaplapon egyébként hét darab bővítőkártya foglalat található, melyek szabadon konfigurálhatóak, így maximum hét darab ISA-s kártya is belehelyezhető, de megoldható a három ISA, egy ISA/PCI és három PCI slotos felállás is.

A Micro Industries MATX61-es alaplapok mostantól kaphatóak az Egyesült Államok és Európa különböző piacain, ezres tételben 350 dollárba (~105e Ft) kerülnek. Nem tudom, hogy ez az ár csak nyomdahiba következtében lett-e ennyi, hiszen a több mint 100 ezer forintos ár még az integrált grafikus/hálózati/SCSi kontroller esetében is nagyon soknak mondható egy BX-es alaplap esetében.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások