Billentyűzet papírból

Billentyűzet papírból

2020. szeptember 8. 08:25, Kedd
Az új interfészt a felhasználóval való interakció látja el energiával.

Egy új fejlesztésnek köszönhetően a Purdue Egyetem kutatói képesek egy teljesen átlagos papírlapot átalakítani egy egyszerű ember-gép interfésszé, például egy billentyűzetté. Mindezt egy fluorozott molekulákból álló különleges réteg teszi lehetővé, amelynek a segítségével több réteg áramkör is a papírra nyomtatható. Az alkalmazott molekulák taszítják a vizet, az olajat és a port. Ez a védőréteg biztosítja, hogy úgy lehessen rányomtatni a papírra az áramköröket, hogy a használt tinta ne mosódjon el.

Az interfész működéséhez nincs szükség külső akkumulátora, az energiát ugyanis a felhasználóval való érintkezés útján szerzi meg. Az intézmény munkatársai több megjelentetett videóban mutatták be a fejlesztést.


Ramses Martinez, a Purdue Egyetem adjunktusa kijelentette, hogy ez volt az első alkalom, amikor egy ilyen jellegű önellátó, papíron alapuló, elektronikus eszközt sikeresen működésre bírtak. Az első teszteredményeket ismertetve közölte, hogy a csapata már képes volt egy jegyzettömb egyetlen papírlapját interfésszé változtatni, majd azzal vezérelni egy zenelejátszót. A felhasználók a papírdarabbal válthattak az egyes zeneszámok között, elindíthatták a zenelejátszást és módosíthatták a hangerőt.

Martineznek meggyőződése, hogy a legújabb fejlesztés egy "alapvető áttörés" a függőleges nyomásérzékeny szenzorok kifejlesztése és gyártása felé vezető úton. Az ilyen érzékelőket különböző interfészekben lehet majd felhasználni. Az általuk megalkotott technológia kompatibilis a hagyományos, nagy felületet érintő nyomtatási eljárásokkal és nagyon könnyen integrálható azokba azért, hogy például a hagyományos karton- és papírcsomagolásokat gyorsan és egyszerűen okos gép-ember interfészekké lehessen átalakítani.

A szakembernek azzal kapcsolatban is világos elképzelése van, hogy hol lehetne ezeket a csomagolásokat alkalmazni. Úgy véli, a technológia hasznos lehetne például az élelmiszerek területén, ahol új interaktív lehetőségeket kínálhatna és megmutatná, hogy egy étel még friss-e vagy sem. Vagy például a csomagszállításban egy tároló esetében egyetlen ujj használatával is azonosíthatná magát a tulajdonos, de mindez még a jövő zenéje.



Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások