25 éves az eBay

25 éves az eBay

2020. szeptember 3. 21:26, Csütörtök
A napjainkban már szinte őskövületnek számító internetes cég története az 1990-es évek közepén egy hibás lézermutatóval kezdődött.

1995. szeptember 3-án az AuctionWeb nevű oldalon az akkor 28 éves Pierre Omidyar, az eBay alapítója eladásra kínált egy nem működő lézermutatót. Néhány nap múlva megérkezett az eszközre az első ajánlat, amely 14,83 dollár volt. A férfi meglepődött és megkérdezte a licitálótól, hogy tisztában van-e azzal, hogy egy hibás hardverért kínált ennyi pénzt. A felhasználó azonban azt válaszolta, hogy semmi probléma nincs, ugyanis kifejezetten a hibás lézermutatókat gyűjti. Ez volt az első üzlet.

Az online aukciósház az első munkatársát 1996-ban vette fel Chris Agarpao személyében, 1997 óta viseli az eBay nevet és akkor vezette be az eladókat, illetve a vevőket értékelő rendszert is. A vállalat 1998 szeptemberében megjelent a tőzsdén, amelynek köszönhetően Omidyar pillanatok alatt dollármilliárdos lett. Meghatározó pillanat volt 2014 októbere, amikor eldőlt, hogy különválik az eBay és a PayPal.

A platform azóta változatos történetet tudhat maga mögött, az elmúlt években pedig az olyan óriási riválisok árnyékában "tengeti" a napjait, mint az Amazon és az Alibaba. Az eBay tőzsdei értéke - a háttérbe szorulása ellenére - közel 40 milliárd dollár, így érthető, hogy népszerű befektetési és felvásárlási célpontnak számít. Ez utóbbi különösen azóta igaz, hogy tavaly júliusban elindította a csomagszállító szolgáltatását, amelyre nagy szükség volt, hiszen csak az Amerikai Egyesült Államokban körülbelül 1,5 millió eBay-csomagot szállítanak ki naponta. Februárban az Intercontinental Exchange (ICE) - amely többek között a New York-i tőzsde tulajdonosa - ajánlatot tett a megvásárlására. Az ajánlatot 30 milliárd dollárra taksálták. Júliusban pedig 9,2 milliárd dollárért az Adevinta ASA nevű norvég marketingcsoporté lett eBay apróhirdetés-részlege.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások