A legsűrűbb anyag részecskegyorsítással

A legsűrűbb anyag részecskegyorsítással

2001. január 20. 22:02, Szombat
Tudósoknak sikerült egy részecskegyorsítóban létrehozni a legsűrűbb anyagot. A kísérlet során arany atomok magjait ütköztették össze. A legutóbbi alkalom, amikor hasonló anyag keletkezett, pillanatokkal az un. Ősrobbanás után volt - jelentették ki a kutatók.

A gyorsító, Relativistic Heavy Ion Collider (RHIC), az atommagokat közel fénysebességen ütköztette - mondták a Brookhaveni Nemzeti Laboratórium mérnökei hétfőn egy konferencián.

A fizikusok miután tanulmányozták az összeütközésből keletkezett hulladék anyagot arra a következtetésre jutottak, hogy annak sűrűsége hússzor nagyobb, mint lennie kellene. A hőmérséklet az összesűrűsödött anyagban 1 trillió fokon tetőzött.

A tudósok meggyőződése, hogy nagy tömegben anyag, utoljára ilyen hőmérséklettel és sűrűséggel, pillanatokkal azután a robbanás után keletkezett, amelynek az Univerzumunk születését tulajdonítják. A kutatásban résztvevő fizikusok szerint ez a heves ütközés protonokat és neutronokat szakít szét összetevőikre, qurkokra és gluonokra.

Annak ellenére, hogy a mérési jegyzőkönyveket hétfőn mutatták be, nem derült ki az, hogy ezzel a kutatók céljaikat elérték volna-e, ugyanis szerintük még szükség van további ütköztetésekre, hogy behatóbban tudjanak tájékozódni az un. quark-gluon plazmáról, arról az anyagról amiben ha csak a pillanat töredékéig is, de a qurkok és glounok "szabadon" létezhetnek.


Azt mondhatom, mindenképpen vannak bíztató eredményeink, de szerintem a jobb statisztikák elérése érdekében újabb kísérletekre van szükség - mondta John Harris, a Yale Egyetem fizikusa.

Tavaly a CERN Európai részecskegyorsítóban, már sikerült a quark-gluon plazmát egy pillanatra elcsípni, de a RHIC sokkal nagyobb teljesítménnyel bíró szerkezet, ezért annak eredményei sokkal meggyőzőbbek lehetnek.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások