Az olajfolt tovább terjed a paradicsomban

Az olajfolt tovább terjed a paradicsomban

2001. január 23. 21:52, Kedd
A Galapagos-szigetek egyedi élővilágát tovább fenyegeti az egyre terjedő olajfolt. Az Equador, fennhatósága alá tartozó terület, nagyobb nemzetközi összefogást sürget a már mintegy 1200 négyzetkilométeres olajfolt mielőbbi megszüntetése érdekében.

A helyi lakosok megpróbálják a legjobban veszélyeztetett területeket, egyes tengerparti szakaszokat és a nagyobb fóka kolóniákat megvédeni. A mentőakció felgyorsult, miután a helyszínre érkezett az amerikai partőrség egy speciálisan felszerelt egysége, hogy megállítsa a nemrég zátonyra futott Jessica tankerből kiömlő olaj még nagyobb pusztítását.

Környezetvédők folyamatosan dolgoznak a veszélyeztetett fajok kitelepítésének forgatókönyvén. Emellett sorra érkeznek ötletek nemzetközi kutatócsoportoktól is, hogyan kezeljék az elszabadult káoszt. A félelmek csak fokozódnak, ugyanis a várható rossz időjárás csak súlyosbítani fogja a helyzetet, ráadásul a tanker állapota sem túl stabil, szakértők szerint bármelyik pillanatban kettéroppanhat.


Az equadori környezetvédelmi miniszter nagyobb nemzetközi összefogást sürget. A kiömlött olaj ugyanis nem összefüggő felületű, hanem inkább több nagyobb foltban úszik a víz felszínén. Rodolfo Rendon szerint a szigetcsoport különleges élővilágát komoly veszély fenyegeti, ugyanis a tanker San Cristobal partjaitól 800 méterre feneklett meg. A hajó 900000 liter olajat szállított. Hivatalos tájékoztatás szerint eddig legalább 76000 litert sikerült visszanyerni az eddig elszivárgott mintegy 600000 literből.

A nemzetközi környezetvédelmi csoport, a WWF figyelmeztetett: a katasztrófa lefolyása 'komoly és hosszan elhúzódó' lehet a helyi ekoszisztéma számára, s hajózási korlátozásokra szólított fel a területen. A tankert úszó barikádokkal körülkerítették, de az olajfolt ennek ellenére is szélesedik. A tisztítási műveletet bonyolítja az, hogy az ilyen esetekben általában használt vegyszereket nem lehet alkalmazni a természetileg törékeny galapagoszi vizekben.


Az USA partőrségének szennyezés elhárító különcsapata speciális szivattyúval és felfújható olajtároló uszályokkal utazott a helyszínre. Néhány állatot máris evakuáltak San Cristobal szigetéről. Az olaj miatt veszélybe kerültek oroszlánfókák, tengeri iguánák, madarak és maga a vízi élet is.

A Galapagosz-sziget Equador legfőbb turistalátványossága, híresek az ott élő óriásteknősök és a csak ott kialakult növény és madárvilág. Charles Darwin innen merített információkat az evolúció teóriájának felállításához.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások