Egy évtizede nem látott szinten az AMD

Egy évtizede nem látott szinten az AMD

2020. november 5. 22:00, Csütörtök
2007 óta nem álltak ilyen jól a CPU-k terén, a javulás folyamatos.

Nem sokkal az újgenerációs asztali chipek hivatalos bemutatkozása előtt számoltunk be arról, hogy az AMD a játékosokra kihegyezett piac nagyjából egynegyedét mondhatja magáénak, most azonban megjelent egy részletes felmérés, amely alapján kijelenthetjük, hogy a cég egy évtizede nem látott magasságokba emelkedett.

Amíg a nagy rivális Intel október folyamán nem túl biztató számokat osztott meg a befektetőkkel, addig az AMD kifejezetten erős adatoknak örülhetett, ezt pedig a most a sajtó egyes képviselőivel közölt felmérés is alátámasztani látszik. Kiderül ebből az anyagból, hogy a cég a teljes CPU-piac esetében 2007 óta nem látott eredményt ért el, miközben az asztali gépek szegmensében a 2013, az x86-kliensek terén pedig a 2011 során beállított rekordot sikerült most újból elérniük. Ez persze nem jelenti számukra a végcélt, igyekeznek a lehető legtöbb területen nagyobb versenyre sarkallni az Intelt, amely hagyományosan kényelmesebb pozícióból szemléli mindezt, bár ez utóbbi állítása szerint ők nem veszítettek jelentős módon teret, miközben az olcsóbb megoldások szintjén még javítani is sikerült.

A fentiekkel kapcsolatban érdemes megjegyezni, hogy a kiemelkedően jó eredményt az új Ryzen 5000-sorozat elrajtolása előtti adatokra építették, vagyis a friss fejlesztések ezen dobhatnak majd egy nagyot. Ami a pontos számokat illeti, a teljes x86-os CPU-piacon 22,4 százalékon álltak, az asztali szegmensben ez 20,1%, miközben a noteszgépeknél 20,2 százalékot mértek, az x86-kliensek kapcsán pedig ugyanekkora részesedést regisztráltak (ez utóbbi három szeletnél az IoT-eszközöket nem vették bele a számításokba). Legalább ilyen fontos, hogy mindegyik téren folyamatos a növekedés, amire jó példa, hogy az asztali gépeknél 2016 végén még 10 százalék alatt voltak.

A szervereknél nagyobb az Intel előnye, itt azonban gyakorlatilag 4 év alatt sikerült alig 0,8 százalékról egészen 6,6 százalékra feljönni, ami már jelzi, hogy a vetélytársnak komolyabban kell őket vennie.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások