Nagyobb figyelem hárul az e-szemétre

Nagyobb figyelem hárul az e-szemétre

2020. november 23. 08:53, Hétfő
Az otthoni munka előtérbe kerülésével a biztonság és az újrahasznosítás is fontosabbá vált.

Az elmúlt hónapokban több alkalommal írtunk arról, hogy a globális pandémia, valamint az ennek kapcsán meghozott korlátozó intézkedések miként kényszerítették ki az otthoni munkavégzést, annak kiterjesztését. A napokban egy érdekes felmérés jelent meg az interneten, amely már arra hívja fel a figyelmet, hogy a vállalatok emiatt az e-szemét kérdésére is nagyobb figyelmet fordítanak, itt viszont hiányosságok is bőven akadnak.

A Bianco Technology Group tette közzé most saját részletes anyagát, amelyet a nagyvállalatok megkérdezésével, az általuk adott válaszokból állítottak össze. Az adattörlésre szakosodott cég arra a következtetésre jutott, hogy a jelentősebb piaci szereplők jóval nagyobb figyelmet fordítanak az e-szemét kérdésére, ami elsősorban annak köszönhető, hogy 78 százalékuk felismeri a nagyobb mértékű eszközvásárlások által felerősített biztonsági és újrahasznosítási dilemmát.

Az otthoni munka miatt nagyon sokan ruháztak be valamilyen új eszközre, ami persze jó volt ezen kütyük gyártóinak, viszont sok esetben a sebezhetőség és a kezelhetetlenség érzetét keltette azon vállalatok vezetésében, amelyek az otthoni munkavégzést voltak kénytelenek elrendelni. A rengeteg eltérő készülék megjelenése, azok otthoni használata nyilván nem optimális, emiatt pedig már a megkérdezettek 47 százaléka hozott az e-szemét kezelésével kapcsolatos intézkedéseket, kiegészítve azokat az ehhez szükséges belső szerepkörök leosztásával.

Érdekes módon azonban míg 44 százaléknál már érvényben van a belső szabályzat az életciklusuk végére ért eszközök kezelésével kapcsolatban, ezen szabályzat belső, az alkalmazottak felé történő kommunikálása és alkalmazása sok esetben nem megoldott, részben azért, mert 37 százaléknál senki nem vállalta fel a feladatot, annak megszervezését, 47 százalék pedig nem biztos abban, hogy ezt miként lehetne hatékonyan megoldani. Ezzel egy időben 35 százalék jelezte, hogy megsemmisítik az életciklusuk végére ért kütyüket, 28 százalék törli és végül ismét értékesíti az otthon használt laptopokat, 12 százalék pedig ehelyett a törlést és a gépek újrahasznosítását célozza meg.

Jól jellemzi az aktuális helyzetet, hogy bár 92 százalék egyetért a munkatársak által használt eszközök megfelelő tárolásának és kukázásának kérdésével, annak komolyságával, a konkrét lépések terén még mindig sok a hiányosság.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások