Nagyot dob a laptopokon a GeForce RTX 3070

Nagyot dob a laptopokon a GeForce RTX 3070

2020. december 14. 11:31, Hétfő
Az első mérések szerint komoly ugrásra számíthatunk, több asztali változat elé került a GPU.

Az nVidia vadonatúj sorozata az elmúlt hónapokban a készlethiány, valamint a jóval nagyobb teljesítmény kapcsán került a hírekbe, bár ez utóbbi terén azért kétkedő hangokat is hallottunk. Most újabb asztali típusok vannak érkezőben, ám az első, laptopokba szánt változatot is bemérték, itt pedig szintén jelentős előrelépést mutattak ki.

A hónap elején néhány, az Asus által legyártott laptop bukkant fel az interneten, amelyek már az új sorozat egy-egy példányára épültek, most viszont egy jól ismert benchmark, illetve ranglista bővült ki a GeForce RTX 3070 laptopokba szánt változatával. Ennek révén azt láthatjuk, hogy a friss fejlesztés meglehetősen jól szerepel, mi több, az előző generáció több asztali tagját is sikerült megelőzni, hiszen ez a GPU többek között a GeForce RTX 2080 Super Max-Q típust is lebirkózta, mi több, a különbség gyakorlatilag kétszeres. Igaz, a jelenlegi generáció asztali példányaival összevetve már nem ilyen rózsás a kép, hiszen a GeForce RTX 3060 Ti még valamivel nagyobb erőt képvisel ennél, miközben a szintén eggyel korábbi platformot képviselő GeForce RTX 2080 Ti 4 százalékkal végzett a hamarosan hivatalosan is megjelenő chip előtt.

A fenti számok persze még változni fognak, hiszen a hivatalos meghajtókon végrehajtott utolsó simítások és módosítások révén további optimalizációt érhetnek el. Érdemes azt is megemlíteni, hogy jelen pillanatban nem tudjuk, vajon a fenti lista a friss példány Max-P vagy Max-Q változatát tartalmazza-e, ez ugyanis szintén befolyásolja majd az eredményeket. Mindenesetre jó látni, hogy a 3070 jól szerepel az összehasonlításban, erre alapozva pedig kijelenthetjük, hogy a 3080 laptopos változata még nagyobb erőt képvisel majd, természetesen az ilyenkor szokásosnak minősülő, még magasabb piaci áron, talán akár az asztali 3070-et is megközelítve a teljesítmény terén.

A hivatalos számokat még nem ismerjük, valószínűleg azonban néhány héten belül ezeket is közlik majd a cég illetékesei, majd pedig jöhet a megjelenés, számos eltérő laptop részeként.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások