Ipari kémkedéssel bízta meg müncheni fejlesztőit a Huawei?

Ipari kémkedéssel bízta meg müncheni fejlesztőit a Huawei?

2020. december 15. 23:09, Kedd
A vádakat gyakorlatilag az érintett programozócsapat fogalmazta meg a kínai céggel szemben.

Az ügy részleteiről a Huawei müncheni kutatási központja egyik fejlesztőcsapatának tagjai árultak el részleteket a WELT AM SONNTAG-nak. A szakemberek közölték, hogy a Huawei azzal kereste meg őket, hogy illegális módon térképezzék fel és másolják le a konkurens Cisco egyik fontos szoftverét. A dolgozók az általuk elmondottakhoz számos dokumentumokat is mellékeltek, amelyek teljes mértékben megerősítették a felvetéseket. Az iratokból kiderült, hogy a fejlesztők a megbízást közvetlenül az óriáscég kínai központjából kapták tavaly márciusban.

A csapat tagjai hangsúlyozták, hogy tiltakoztak a feladat ellen és arra kérték a Huawei jogi részlegét, hogy tisztázza az esetet. Erre ugyanakkor a mai napig nem került sor. Mivel a kérést megtagadták, ezért a csoport számos tagja szembesült a döntéssel járó negatív következményekkel. Az egyik szakembert elbocsátották, egy másikat alacsonyabb beosztásba helyeztek át, míg egy harmadik szerződését nem hosszabbította meg a gyártó. Ő egyébként szabadúszóként dolgozott a társaságnak.

A Huawei Németország visszautasította a vádakat és kiemelte, hogy az ügyet belső vizsgálat keretében tanulmányozták. Az eljárás azzal az eredménnyel zárult le, hogy a folyamat során sem a törvényeket, sem a szerződésekben szereplő előírásokat, sem pedig a vállalat belső irányelveit nem sértették meg. Szintén nem valósult meg a szellemi tulajdonjog megsértése és ilyesmi nem is volt tervben. Arra viszont a vállalat nem tért ki, hogy akkor miért került sor elbocsátásokra, illetve alacsonyabb pozícióba való áthelyezésre.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások