A hiány miatt drágulnak a chipek

A hiány miatt drágulnak a chipek

2020. december 16. 23:01, Szerda
A TSMC sem bírja a rohamot, a riválisok példáját követve növelik az árakat.

Az elmúlt hetekben számos alkalommal olvashattunk a készlethiányról, többnyire a nagyobb gyártók és a felhasználók szemszögéből nézve a helyzetet. A friss hírek szerint még a félvezetőgyártók sem mentesek a problémáktól, bár ez számukra azt jelenti, hogy bátrabban növelhetik saját áraikat – ezt lépi meg a TSMC, egyelőre burkolt formában.

A tajvani forrás szerint a gyártó számára az jelenti a problémát, hogy rendkívül nagy érdeklődést tapasztalnak a legfejlettebb gyártástechnológiák iránt, ami az 5 és 7 nanométeres csíkszélességet alkalmazó gyártósorokat érinti. A beszámoló szerint megpróbálták megszólaltatni a cég képviselőit is, viszont ők nem kívánják kommentálni a híreket, annál is inkább, mert ezt általában nem szokták megtenni. Viszont az egyértelmű, hogy az eddig alkalmazott kedvezményt (amelyet a nagy megrendelőknek tettek elérhetővé) csökkentették, a jövő év elején pedig tovább mérséklik ennek szintjét, talán teljesen eltüntetve azt. A 300 mm-es ostyákra áhítozó cégek jelenleg alig 3 százalékos kedvezményben részesülnek, ez viszont nem tart sokáig, ha ugyanilyen nagy igény mutatkozik majd a TSMC termékei iránt.

Az elmúlt hetekben több másik félvezetőgyártó kapcsán is felmerültek hasonló hírek, a United Microelectronics például a 200 mm-es ostyák esetében volt kénytelen árat emelni, mivel a kapacitást nem tudták tovább növelni. Ezt több rivális követte, viszont mivel a TSMC és a Samsung Foundry rendelkezik a legfejlettebb, 5 és 7 nanométer közötti technológiával, számukra még égetőbb a hiány kapcsán keletkező probléma. Ez persze nem tartja vissza a nagyobb gyártókat attól, hogy további modelleket dobjanak piacra, az nVidia például a GeForce RTX 3080 Ti bemutatására készül, bár jelen pillanatban még a fenti név sem hivatalos, ezt ugyanis a cég részéről egyelőre nem említették meg.

Külsős forrás tette nemrég közzé a listát, amelyen már ez a típus is szerepel, a mostani hírek szerint pedig a megjelenésre már februárban sort keríthetnek. Kérdés, hogy a jelenleg is tapasztalható komoly hiány megismétlődik-e majd, erre jó esélyt látunk.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások