200GB-os merevlemezek a Matsushitától

200GB-os merevlemezek a Matsushitától

2001. január 28. 16:28, Vasárnap
[IDG] A Matsushita Electric Industrial Co. Ltd., amely leginkább Panasonic márkanevéről ismert egy újfajta adatrögzítési technológiát fejlesztett ki, amelynek segítségével egyetlen merevlemezen akár 200GB adat is eltárolható.

A Matsushita, a világ egyik legnagyobb elektronikai óriáscége, amely a Panasonic márkanév alatt adja ki temékeit most egy olyan piacra készül bejutni új technológiájával, ahol eddig még nem is próbálkozott.

A merevlemez-ipar bár jól halad a meghajtók kapacitásának növelésével, elég csendes mostanában. Ezt a csendes vizet zavarta most fel a Matsushita új technológiájának bejelentésével, amely technológia a hírek szerint egyetlen lemezen 200GB adatot tud tárolni, de több lemez egy meghajtóba építésével ez a méret még meg is sokszorozható.

A fejek pontos pozícionálását a meghajtó lemezein rendkívül sűrűn elhelyezkedő adatok között a szilícium lemezen elhelyezett jelek segítik, amelyek a szervómotorokat óriási pontossággal képesek a megfelelő helyzetbe irányítani. Ezek a jelek mintegy címként szolgálnak a meghajtónak, hogy az adatot pontosan hová kell elhelyezni, illetve, hogy hol kell keresni.

A technológia alapjába véve nem új, a meghajtók eddig is használtak ilyesfajta jeleket. A lényeg a segédjelek elhelyezkedésében van. A lemezen a segédjelek több, a lemez középpontjától kifelé tartó görbén helyezkednek el, ezáltal a pozícionálás az eddiginél sokkal precízebb lehet, mondta a társaság szóvivője. A Matsushita mérnökei mindezt egy rendkívüli stabilitású motorral egészítették ki, amely az eddigi meghajtókhoz képest sokkal kisebb mértékben hajlamos a rezgésre, így a fej az optimális pozícióról nem mozdul el.

A két technológia együttesen a mostani meghajtók kapacitásának a többszörösét eredményezi, és több lemez alkalmazásával akár TeraByte nagyságrendű meghajtók is készíthetők. A Matsushita a mostani kissé felületes technológiai magyarázatot követően hamarosan részletesen ismerteti az új eljárás részleteit.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások