Nyolc kínai alkalmazást tiltott be Donald Trump

Nyolc kínai alkalmazást tiltott be Donald Trump

2021. január 6. 23:17, Szerda
Az amerikai elnök a hivatali ideje utolsó napjait sem tölti tétlenül.

Donald Trump elnöki rendeletében nemzetbiztonsági indokokra és a kémkedési célokra való visszaélési lehetőségekre hivatkozva összesen nyolc kínai fizetési platform (Alipay, CamScanner, QQ Wallet, SHAREit, Tencent QQ, VMate, WeChat Pay, WPS Office) használatát tiltotta be az Amerikai Egyesült Államokban. A dokumentum kiemeli, hogy az érintett szolgáltatásokban megosztott felhasználói adatok a pekingi kormányhoz kerülhetnek.

A rendelet ugyanakkor csak 45 nap múlva lép hatályba, amikor már Joe Biden megválasztott elnök lesz hivatalban, aki megsemmisítheti a dekrétumot. Az elnökváltás elvileg január 20-án történik meg. Wilbur Ross amerikai kereskedelmi miniszter közölte, hogy elrendelte Donald Trump rendeletének a gyakorlatba való átültetését.

Egy kormánytag azzal indokolta a nyolc fizetési ajánlat kiválasztását, hogy az USA területén nagyon sokszor töltik le azokat és ez magában hordozza annak a veszélyét, hogy több millió felhasználói adattal élhetnek vissza. Az illető hozzátette, hogy Trump és Biden nem egyeztettek a kérdésben, s a döntést nem beszélték meg a megválasztott elnök kormányának potenciális tagjaival sem.

Az egyik érintett fejlesztőcég, a Kingsoft jelezte, hogy nem fogadja el a rendeletet. Biden csapata nem kommentálta a hírt, miként az Alibaba, a CamScanner, a SHAREit, a Tencent és washingtoni kínai nagykövetség sem.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások