81 000 .eu domén maradt brit tulajdonban

81 000 .eu domén maradt brit tulajdonban

2021. január 6. 23:18, Szerda
A helyi felhasználóknak három hónapjuk maradt a doménneveik státuszának a tisztázására.

Az Egyesült Királyságban élő személyeknek jelenleg még 81 000 .eu doménnév van a tulajdonukban, de mivel az ország január elsejével kilépett az Európai Unióból, így megváltoztak a viszonyok. Az érintett doménnevek státusza jelenleg hivatalosan "suspended", azaz felfüggesztett, és azok nem használhatók. Erre mutatott rá az EURid/a> nevű doménnév-regisztráló szervezet és a The Register.

Az Európai Unió és az Egyesült Királyság közötti tárgyalások során a felek végül arra jutottak, hogy az EU-n kívül élő európai uniós állampolgárok tulajdonában is lehetnek .eu doménnevek. Ugyanakkor az Egyesült Királyság felhasználói és cégei elveszíthetik a tulajdonukban lévő .eu doménneveket, ha nem rendelkeznek tartós tartózkodási engedéllyel az Európai Unióban vagy a vállalatuk nincs az EU-ban is bejegyezve.

A Brexit-tárgyalások kezdetekor még kereken 300 000 .eu doménnév volt az Egyesült Királyságban élő személyek és társaságok tulajdonában, most már csupán körülbelül 81 000 van. Az EURid három hónapot adott az érintetteknek a helyzet tisztázására, például a doménnév-regisztráció vagy a státusz módosítására. Amennyiben ez nem történik meg március végéig, akkor elveszítik az adott doménnévvel kapcsolatos jogaikat. Ezután a doménnevek ismét szabadon elérhetők lesznek és azokat bárki újra regisztrálhatja.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások