A legyek és a kokain

A legyek és a kokain

2001. január 30. 03:11, Kedd
Lehet, hogy a jövőben az egyszerű legyek nagyban elősegíthetik majd az emberi szervezet kokainfüggőségének vizsgálatát?

A Howard Hughes Medical Institute kutatói rájöttek, hogy a kaliforniai farmerek egyik legnagyobb ellenségének, a gyümölcslégynek idegrendszerében olyan fehérjék is megtalálhatóak, melyeknek a kokainra adott válaszuk nagyban hasonlít az emberi szervezetbe adagolt kokain hatására. A latinul Drosophilanak is nevezett legyek olyan dopamin neurotranszmitterrel rendelkeznek, melynek segítségével a kutatók és természettudósok nagy hatékonysággal vizsgálhatják majd az emberi szervezet kokainfüggőségének tulajdonságait, miközben csak "egyszerű" legyekkel kell foglalkozniuk. A felfedezésről Dr. Susan Amara, a Portland-i Oregon Health Sciences University egyik tudósa számolt be a sajtó képviselőinek.

Amara elmondta, hogy az említett kutatóintézmények genetikusai jöttek rá arra, hogy a gyümölcslegyek ugyanúgy reagálnak a kokainra és több antidepresszáns készítményre, ahogy az egerek, vagy maguk az emberek. A kutatók szerint az emberek és a legyek több dologban is hasonlítanak egymásra, de főleg a gének és fehérjék szempontjából.

"A jövőben olyan kutatásokat végezhetünk majd, melyek segítségével megállapíthatjuk, hogy a kokainnak milyen hatása van a legyekre, és hogy pontosan mik is okozzák a függőséget. Az ezekből a kutatásokból nyert információkat később pedig alkalmazhatjuk az emberi szervezetre vonatkoztatva is." - mondta Amara.

"A legyek és az emberek idegrendszeri hálózata meglepően hasonló, így a legyek segítségével nagyon könnyen felépíthetünk bizonyos kutatási modelleket. Legyekkel és az ehhez hasonló állatokkal sokkal könnyebb kísérletezgetnünk, hiszen szinte korlátlan mennyiségben állnak rendelkezésünkre, és nagyon "olcsók" is." - nyilatkozta Dr. David Bonovich, a San Francisco-i székhelyű Kalifornia Egyetem ideggyógyász professzora.

Az említett felfedezést a legyek génjeinek feltérképezése tette lehetővé. Miután teljesen elkészültek a Drosophila légy géntérképének felvázolásával, a kutatók a legtöbb információt azonnal számítógépre vitték, így ezután a kutatások már nagyobb részt számítógépes szimulációként folynak tovább.

"A számítógépes modellezés egyszerűen fantasztikus. A különböző géneket és azok szekvenciáit nagyon nagy hatékonysággal és sebességgel tudjuk ily módon vizsgálni." - mondta Bonovich.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások