A Qualcommé a Nuvia

A Qualcommé a Nuvia

2021. január 15. 09:13, Péntek
A chipgyartó nagyon komoly tudásra és tapasztalatra tett szert.

A Qualcomm 1,4 milliárd dollárért vásárolta meg a céget, amely processzorokat tervez. A Nuvia a legutóbb a Phoenix nevű ARM-alapú CPU-n dolgozott, amely rendkívül hatékonyan működik. A Qualcomm a vállalat munkatársainak e területen szerzett szakértelmét szeretné felhasználni a laptopokba és okostelefonokba szánt System-on-Chipjei (SoC) tervezésekor.

A Nuvia a Phoenix architektúrával azt a célt tűzte ki maga elé, hogy processzormagonként sokkal nagyobb teljesítményt érjen el, mint az Apple az A13 chipje Lightning-magjaival. Ráadásul a mérnökök mindezt sokkal kisebb, mindössze 2-4 wattos fogyasztás mellett akarták megvalósítani. Az eredmények mérésére alkalmazott Geekbench nevű szoftver ugyanakkor vitatottnak számít. Mindettől függetlenül a Phoenix architektúra nagyon is ígéretes, s nem véletlen, hogy a Qualcomm e platformra és a Nuvia más fejlesztéseire is felfigyelt.

A vállalkozást 2019 februárjában alapította Gerard Williams III, Manu Gulati és John Bruno, akik mindannyian tapasztalt mérnökök és CPU-tervezésre specializálták magukat. Gerard Williams III például 2009 és 2019 között az Apple menedzsmentjében a CPU-fejlesztésekért felelt platformarchitektúra-igazgatóként. Többek között az ő nevéhez fűződik a Cyclone (A7) és a Firestrom (A14) megalkotása. Korábban pedig az ARM egyik vezetője volt. Az Apple 2019 decemberében beperelte a meglévő szerződések megszegésére hivatkozva. Manu Gulati a Broadcom egyik vezetője volt, majd 2009-től 2017-ig Williams III munkatársaként, utána pedig a Google vezető SoC-tervezőjeként dolgozott. John Bruno az ATI/AMD ASIC-tervezőjeként tevékenykedett, később az Apple és a Google rendszerarchitektúrákért felelős szakembere volt.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások