Minden kamerát elrejtene az Oppo

Minden kamerát elrejtene az Oppo

2021. február 9. 10:06, Kedd
Maguk a kamerák nem is bukkannának elő, ehelyett tükröket alkalmaznának.

Az Oppo kapcsán az elmúlt időszakban több érdekes koncepciót, illetve szabadalmi kérelmet láthattunk, a jelek szerint a kínai gyártó mérnökei nem pihennek, egyre-másra jönnek elő az újabb ötletekkel. Legutóbb egy több helyen hajlítható megoldásról számolhattunk be, most pedig az összes kamera elrejtésén gondolkodnak.

Egy külsős forrás bukkant rá a friss beadványra, amelyhez az ilyenkor szokásos ábrák, illetve renderképek csatlakoznak. Ezekből egy olyan okostelefon rajzolódik ki, amelynél már sem az előlapi, sem pedig a hátoldali kamerák nem lennének láthatók, ezeket egyrészt kombinálnák, másrészt pedig a burkolat alatt rejtenék el. A felugró mechanizmus még megtalálható lenne a készüléken, ennek révén viszont nem maguk az érzékelők emelkednének ki a burkolatból, hanem pusztán két tükör, amelyek megfelelő pozíciójukkal továbbítanák a beérkező fényt a képkészítő komponensek felé. A magyarázat szerint ez több szempontból komoly előnyökkel járna, ezek ugyanis mind az élettartam, mind pedig a kényelem területén megjelennének.

Érdemes ezzel kapcsolatban megjegyezni, hogy a Xiaomi szintén bemutatott nemrég egy ehhez hasonló megoldást, náluk viszont egyetlen, forgatható tükör bukkan fel az anyagban, ami nem ideális, hiszen ezzel némileg bonyolódik az előállítás és csökken a megbízhatóság (és a várható élettartam). Az Oppo ehelyett két tükröt vetne be, mégpedig rögzített helyzetben, ezek kombinálásával egyszerre készíthetnénk szelfiket és „normál” fotókat, illetve videókat (ahogy azt a Samsung Galaxy S21 esetében a Director’s View funkció révén érhetjük el), de a szélek sem maradnak ki a látószögből, így akár a 360 fokos felvételek rögzítése is leegyszerűsödne, a dél-koreai gyártóval ellentétben tisztán hardveres úton.

Ahogy az ilyenkor lenni szokott, a szabadalmi beadvány nem jelent garanciát a későbbi piaci megjelenésre, a kereskedelmi termékek debütálására így még várnunk kell.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások