Robotjármű-koncepciót mutatott be a Hyundai

Robotjármű-koncepciót mutatott be a Hyundai

2021. február 17. 09:39, Szerda
A dél-koreai gyártó legújabb fejlesztése szinte minden terepen elboldogul.

A Hyundai Transforming Intelligence Ground Excursion Robot (TIGER) X-1 néven egy olyan önállóan közlekedő kísérleti járművet álmodott meg, amely a Hold felszínén éppúgy közlekedni tud, mint az erdőben.

A fejlesztések a tavalyi év végén zárultak le és azokért a Mountain View városában működő New Horizons Studio nevű fejlesztőiroda felelt. Az utóbbi feladata az Ultimate Mobility Vehicles (UMV) kategória számára koncepciók kifejlesztése úgy, hogy eközben a Szilícium-völgy ötleteire támaszkodjon. John Suh, a New Horizons Studio vezetője kiemelte, hogy az olyan szállítóeszközök, mint a TIGER X-1 kibővítik az emberi fantáziát. Folyamatosan olyan lehetőségeket keresnek, amelyek átgondolják a járművek dizájnját és fejlesztését, s újradefiniálják a közlekedés jövőjét.


A tervezés mögötti alapkoncepció egy olyan robotjármű megalkotása volt, amely nagyon nehéz tereppel rendelkező régiókban, de akár távoli bolygókon vagy a Holdon végrehajtott kutatási műveletekben is kiválóan alkalmazható. Szintén fontos volt a nagy rakodótér, amelyben elhelyezhetők a segítséget jelentő felszerelések és anyagok. A TIGER X-1 fő jellemzője a nagyon rafinált mechanikus architektúra, amely azt eredményezi, hogy a robot normális esetekben a kerekein közlekedik, de akár járni is tud a nehéz terepen.

A Hyundai fő partnere a programban az Autodesk volt, vele sikerült kifejleszteni azt a dizájnt, amely magas stabilitást eredményez alacsony tömeg mellett is. További partner volt a Sundberg-Ferar, amelynek munkatársai megalkották a különböző felépítményeket lehetővé tévő moduláris koncepciót. David Byron, a Sundberg-Ferar menedzsere közölte, hogy ez utóbbinak köszönhetően a TIGER X-1 egyedülálló módon használható nehezen elérhető vidékeken való teherszállításra éppúgy, mint megfigyelések elvégzésére olyan környezetben, ahol az emberek nem lehetnek jelen.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások