A texasi áramszünet miatt leálltak az ottani chipgyárak

A texasi áramszünet miatt leálltak az ottani chipgyárak

2021. február 20. 10:50, Szombat
Az ágazatban egyébként is meglévő hiányt az egyesült államokbeli extrém hideg is súlyosbítja.

Januárban chiphiány miatt több autógyártó cég is leállította a gyártósorait és ez a helyzet az első negyedév végéig kihathat. Az érintett chipkészítőknek még számos további problémával is meg kell küzdeniük. A texasi Austinban számos társaságnak (Infineon, NXP, Samsung) van létesítménye és a helyi rendkívüli időjárás következtében vízhiány és áramszünetek alakultak ki, amelyek miatt e gyárak nem tudnak termelni.

Az Infineon szóvivője megerősítette, hogy a helyi Fab 25 nevű üzemben le kellett állítani a termelést. Miután az intézkedésről előre tájékoztatta őket az áramszolgáltató, így időben fel tudtak készülni a helyzetre. A német konszern a Cypress felvásárlása óta az autóipar legnagyobb chipszállítója. A Samsung szóvivője azt közölte, hogy amint lesz ismét áram, azonnal újraindítják a termelést a létesítményükben. A konkrét időpontról ugyanakkor még egyeztetéseket folytatnak a hatóságokkal.


A déli államban finoman szólva sincsenek felkészülve ilyen időjárásra

Texasban olyan hóviharok voltak a héten, hogy hó borította be a napkollektorokat, megfagytak a szélkerekek és a gázvezetékek, s még az olajtermelés is megbénult. Az energiaellátók akár több héten át tartó rendkívüli állapotokra is felkészültek, így nem lehet tudni, hogy mikor indulhat ismét újra a termelés. Az egyik energiaszolgáltató megerősítette, hogy a meghibásodások és problémák elsősorban azokat a rendszereket érintik, amelyek régebbi energiaforrásokat használnak.

Texasban Greg Abbott kormányzó közlése szerint ugyan kétmillió háztartásban már helyreállt a szolgáltatás, ám még mindig lakosok százezrei vannak áram nélkül. A republikánus politikus elmondta, hogy körülbelül 325 ezer texasi háztartásban még mindig nincs áram, főleg a leszakadt villanyvezetékek miatt. Abbott sürgette az állami törvényhozást, hogy rendelje el a termelés és az energiaellátás rendszerének téliesítését, és biztosítsa ennek finanszírozását. Joe Biden amerikai elnök telefonon beszélt Texas, Louisiana, Kentucky, Kansas, Tennessee, Mississippi és Oklahoma kormányzóival és közölte velük, hogy a kormány kész segítséget nyújtani.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások