Jó időszakot zártak a videokártya-gyártók

Jó időszakot zártak a videokártya-gyártók

2021. március 11. 09:20, Csütörtök
Az érintett cégek a kriptovaluta-termelő farmoknak köszönhetően könyvelhettek el rekordmértékű nyereséget.

A DigiTimes tajvani IT-portál információi alapján idén év elején sokkal több grafikus kártyát és játékra kifejlesztett notebookot szállítottak ki a legnagyobb videokártya- és játéklaptop-gyártók, mint a tavalyi esztendő utolsó negyedévében. A társaságok mindezt elsősorban annak köszönhették, hogy a digitális valuták bányászata az elmúlt hónapokban jelentős mértékben erősödött.

A grafikus kártyák iránti kereslet jelenleg nagyon nagy, az árak teljesen elszabadultak, az olcsóbb modellek is több száz amerikai dollárba kerülnek. A jelenség hátterében az áll, hogy az új nVidia GeForce RTX 3000 és AMD Radeon RX 6000 típusú videokártyák a korábbi modelleknél sokkal jobb teljesítményt biztosítanak, másrészt sok játékos a koronavírus-járvány miatt jóval több időt tölt otthon. Ehhez társul még, hogy számos virtuális fizetőeszköz értéke nőtt az elmúlt hónapokban.

A mostani értesülések szerint az Asus, a Gigabyte és az MSI idén januárban egyaránt növelni tudta mind a grafikus kártya-, mind a játéknotebook-eladásait. A tavaly decemberi adatokhoz képest az emelkedés 36,7-69,1 százalékos volt. A Gigabyte közölte, hogy januárban körülbelül 360 000 videokártyát szállított ki és a következő hónapokban ez a mennyiség még nagyobb lehet. A DigiTimes rámutatott, hogy a kiszállított termékek legnagyobb részét a kriptovaluta-bányászok vásárolták meg. Az előrejelzések alapján a kereslet a következő hat hónapban is jelentős mértékben nőhet, így időbe telik majd, míg a grafikus kártyák ára normalizálódni fog és közelít majd a gyártók árajánlásaihoz.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások