Nem szárnyaltak a grafikus kártyák 2020-ban

Nem szárnyaltak a grafikus kártyák 2020-ban

2021. március 13. 11:28, Szombat
A kifejezetten jó év ellenére a GPU-eladások nem ugrottak meg, bár a kereslettel nem volt gond.

A tavalyi, pandémia által sújtott évvel kapcsolatban tudjuk, hogy az okostelefonok végül nem estek vissza annyival, mint azt korábban várták, eközben pedig a PC-piac csaknem 11 százalékkal növekedett. A grafikus kártyák területére vonatkozóan most tettek közzé egy részletes felmérést, ebből pedig kiderül, hogy a fenti tények ellenére itt nem látni szárnyalást.

A Jon Peddie által elkészített anyagban arról olvashatunk, hogy a tavalyi év utolsó negyedében, vagyis az ünnepi szezonban 20 százalék feletti növekedést láthattunk ezen a területen, ez viszont nem volt elég ahhoz, hogy az éves eredményt is kellő mértékben megdobja. A három nagy rivális adatai is felemás képet mutatnak, hiszen míg az Intel és az AMD növelni tudta saját teljesítményét, addig az nVidia esetében már visszaesést regisztráltak, amit elsősorban az okozott, hogy az integrált változatok húzták a piacot, miközben a különálló kártyákból nem tudtak elegendő darabot leszállítani – ez utóbbival kapcsolatban viszont érdemes megjegyezni, hogy az elmúlt évekhez képest tovább nőttek a kereskedelmi árak, vagyis végül mind az AMD, mind pedig az nVidia komoly összeget söpörhetett be.

Az integrált megoldások révén természetesen továbbra is az Intel vezeti a piacot, mégpedig immár 69 százalékos részesedéssel, őket az AMD követi 17 százalékkal, az nVidia pedig kénytelen megelégedni 15 százalékkal. A különálló kártyákból mindössze 11 millió darab kelt el az utolsó negyedévben, ez nem tűnik jó eredménynek, viszont egyértelmű, hogy nem a kereslettel van gond, vagyis a magasabb árak ellenére ezen fejlesztéseket gyorsan elkapkodják. A teljes tavalyi évben 41,5 millió kártya kelt el (az asztali szegmensben), ez 3 millióval haladja meg a 2019-es számot, viszont alatta van a korábbi évek eredményének – az átlagos eladási ár eközben 360 dollár volt. Ezen a területen az nVidia vezet nagyjából 83 százalékkal, az AMD mindössze 17 százalékot mondhat magáénak, viszont mindkét cég alkatrészhiánnyal küzd.

Jól mutatja a két szegmens eltérő helyzetét, hogy az Intel és az AMD kettőse tavaly 274 millió chipet szállított le, ezek jó része pedig integrált GPU-t is tartalmazott. Ahogy említettük, a különálló kártyákból 41,5 millió kelt el, ez viszont a hiány mérséklődésével nagyot ugorhat.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások