Orosz-kínai holdbázist akarnak

Orosz-kínai holdbázist akarnak

2021. március 20. 16:24, Szombat
Megszületett a megállapodás, nemzetközi állomást hoznának létre.

Az orosz és a kínai illetékesek bejelentették, hogy aláírtak egy egyetértési memorandumot, amely a közös holdbázis jövőbeni felépítésére vonatkozik. A hivatalos megállapodásban az International Lunar Research Station (ILRS) nevet kapta meg a majdani állomás, amelynek felépítésétől azonban még picit messze vagyunk.

A közleményben arról olvashatunk, hogy (amint arra a fenti név is egyértelműen utal) elsősorban kutatási célokra használnák a bázist, amely a Hold felszínén, avagy a Hold körül keringve, netán mindkét helyszínen egyszerre biztosítana számunkra egy kényelmes központot. Több területen bővíthetnénk ennek révén meglévő tudásunkat, ezek között helyet kapna állandó kísérőnk felszínének jobb megismerése, annak esetleges jövőben felhasználása, a helyszínen végzett csillagászati megfigyelés, valamint bizonyos új technológiák létjogosultságának visszaigazolása. Bár a hangsúly nyilván az orosz és a kínai fél együttműködésén lesz, várják további országok csatlakozását is, az űr békés felhasználását támogatva ezzel a kezdeményezéssel.

Konkrét vagy hozzávetőleges határidőt nem szabtak meg, tehát igencsak nyitott tervről beszélhetünk, ami azért azt is jelzi, hogy még sokáig várnunk kell a kialakításra. Ez némiképp érdekes, hiszen az amerikai rivális komolyan foglalkozik a Holdra való visszatéréssel, az Artemis-program keretében az évtized közepén juttatnának el ismét űrhajósokat a felszínre, nem beszélve a SpaceX ambiciózus elképzeléséről, amely (a NASA-hoz hasonlóan) a Hold mellett a Marsot is célba veszi, mégpedig korai határidőkkel. Az Artemis szintén nyitott az egyéb partnerek felé, eddig 8 ország szállt be a programba, Brazília nemrég kilencedikként csatlakozott a csoporthoz – Oroszország viszont valószínűleg nem vesz majd részt az összefogásban, Kína beszállását pedig jelenleg törvény akadályozza meg, nem mintha az ázsiai óriás nagyon törekedne erre.

Kíváncsian várjuk a további fejleményeket, eddig úgy tűnik, hogy az amerikai fél váltja majd valóra elsőként terveit.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások