Szoftverfrissítés miatt késik a Mars-helikopter első repülése

Szoftverfrissítés miatt késik a Mars-helikopter első repülése

2021. április 13. 23:12, Kedd
A kisebb eszköz levált a marsjáróról, jöhet az első önálló repülés.

Még február folyamán szállt le a Marson a NASA friss fejlesztése, amely a Perseverance névre keresztelt új marsjáróval együtt érkezett meg a helyszínre. Az elmúlt napokban feszült figyelemmel várták, hogy miként viseli az eszköz a kellemetlen viszonyokat, most pedig az első repülésre irányul a figyelem. Azonban hibát észleltek a rotorok tesztelése során, amikor a számítógépét repülési üzemmódba kapcsolták.

A mindössze 1,8 kg-os, ám összesen 85 millió dollárba kerülő helikopter még április 5-én vészelte át az első éjszakát, azt követően, hogy levált társáról. A mérnökök megelégedetten vették tudomásul, hogy sikerült megfelelő szigetelést, fűtőberendezést, valamint kellő energiát biztosítani a -90 Celsius-fokos éjszaka átvészeléséhez, ezt azonnal fontos mérföldkőként írták le. A következő lépés az előre meghatározott tesztek végrehajtása, erre ugyanis mindenképpen szükség volt az önálló mozgás (repülés) megvalósításához, ennek megfelelően a rotorokat, valamint magát a motort tesztelték. Amennyiben minden a terveknek megfelelően zajlik, és sikerül a szoftverfrissítés, nemsokára jöhet a repülés, amelynek során először szintén egy kisebb lépéssel kezdenek, mielőtt hozzálátnak a tudományos jellegű munkához.


Az Ingenuity (amely magán hordozza a Wright-testvérek első repülése során használt vászonborítás egy kisebbik darabját) célja az volt, hogy az első űrhajós repülésének 60., illetve a Columbia-űrsikló repülésének 40. évfordulóján emelkedjen majd a magasba. Egyelőre alig 3 méterre válik majd el a felszíntől, másodpercenként 1 méteres emelkedéssel, alig 30 másodpercen keresztüli lebegést célozva meg, egy olyan légkörben, amely jóval ritkább az általunk megszokottnál. Ebben segítségére lesz a gyengébb gravitáció, amely a földi szint mindössze egyharmadát éri el. Az első körben egy fotósorozat készül majd a helyszínről, majd a 31 napon át tartó küldetés következik a sorban, amelynek során több alkalommal repül majd egyedül az eszköz.

A nagyjából 85 millió dollárból fejlesztett marshelikopter forradalmasíthatja az űrkutatást. A NASA szerint a marshelikopterek alkalmasak lehetnek sziklafalak, barlangok és mély kráterek feltérképezésére, továbbá tudományos műszerek szállítására, valamint felderítőként segíthetik az emberek és a robotok munkáját.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások