Mesterséges intelligencia irányíthatja az izraeli csapatokat

Mesterséges intelligencia irányíthatja az izraeli csapatokat

2021. május 6. 10:14, Csütörtök
Az egységek ezáltal sokkal hatékonyabban végezhetik a feladataikat.

A jövő harcterei túl sok információt generálnak az emberek számára, ezért szükség lehet a mesterséges intelligencia használatára - legalábbis ezt az álláspontot képviseli Izrael, amely az Israel Aerospace Industries (IAI) szakembereinek bevonásával az év végéig kifejleszti a technológiára épülő Athena nevű rendszert. Az elvárás az, hogy az Athena sokkal hatékonyabbá tegye a harctéren az izraeli csapatokat. A megoldás várhatóan a következő évtizedben jelenhet meg az ütközetekben, de bizonyos funkcióit már a következő években is tesztelhetik majd - minderről a The Telegraph számolt be, miután a szerkesztői megtekinthették egy harckocsi-ütközet szimulációjában az Athena kipróbálását.

Az egyik teszt során öt tankot hálózatba kötöttek a mesterséges intelligencia segítségével. Az egyes járművek infra- és radarszenzorainak adatait összegyűjtő irányítóeszköz akkora volt, mint egy okostelefon. A modul a parancsnok számára az egységinformációkat valós időben jelenítette meg egy virtuális harctéren. Eli Birenbaum ezredes, az izraeli fegyveres erők katonai architektúrákért felelős részlegének vezetője kifejtette, hogy már nem vagyunk nagyon messze attól az időtől, amikor a parancsnokok megkaphatják a harctér automatizált leképezését.

Az Athena ajánlásokat fogalmaz meg az egységek parancsnokainak, hogy melyek a legjobb taktikák, továbbá átveheti a harckocsik és a tűzvezető rendszerek vezérlését. Birenbaum szerint az Athena vagy legalábbis annak bizonyos részei már rövid időn belül alkalmazhatók lesznek. A fejlesztés 90 százalékos valószínűséggel elkészülhet az esztendő végére. Az egyik legnagyobb kihívás az, hogy a katonákat meggyőzzék arról, hogy megbízzanak a gépekben. Az egyes fegyverek használatával kapcsolatos végső döntést ugyanakkor az emberek hoznák meg. A járművek mozgása, a célpontok kijelölése és leküzdése azonban automatikusan történne.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások