Jön a Noctua méretes passzív hűtése

Jön a Noctua méretes passzív hűtése

2021. május 22. 15:19, Szombat
A prototípus után hamarosan bemutatkozik a végleges változat.

A Noctua elsősorban a profi hűtések iránt érdeklődő felhasználók körében számít ismert névnek, a cég az elmúlt években számos olyan megoldást mutatott be, amelyek kifejezetten a halk működést és a nagyobb hatékonyságot igyekeztek ötvözni. Most a teljesen passzív változat van érkezőben, ennek megjelenése rövid időn belül megvalósul.

A gyártó eredetileg még 2019-ben, a Computex alatt, mutatta be érdekes fejlesztését, amely első látásra igencsak méretesnek tűnik, ez a benyomásunk pedig hosszabb vizsgálódás után sem változik. A hatalmas torony 6 hőcsövet kombinál az optimális hőleadást lehetővé tévő nagy tömeggel, amire leginkább azért van szükség, mert ezzel legfeljebb 120 wattos processzorokat is teljesen passzív módon lehet hűteni, míg a 180 wattos (TDP) példányoknál halk ventilátorok bevonásával valósítható meg ugyanez. A hivatalos árat és a várható megjelenés dátumát ugyan egyelőre nem ismerjük, a cég részéről viszont egy rövid Twitter-bejegyzésben most elárulták, hogy hamarosan érkeznek az első darabok, vagyis a debütálás már nincs messze.

Az a korábbiakban szintén kiderült, hogy a mérnökök számára komoly fejtörést okozott a kialakítás, valamint a méret, ez ugyanis a mai chipek nagy étvágya (és a megtermelt hő jelentős mennyisége) miatt hatékonyabb formát igényelt. Ez utóbbi már a gyártástechnológia kapcsán is változtatásokat követelt meg, így nem véletlen, hogy meglehetősen hosszú ideig (tulajdonképpen 2 évig) tesztelték a prototípust, míg eljutottak a végleges változatig. A menetrend alapján a második negyedévben várható a piaci megjelenés, jelenleg mindössze annyit árultak el, hogy nagyon büszkék a kialakításra, reményeik szerint pedig a vásárlók is hasonlóan éreznek majd, amint kezükbe veszik a méretes példányokat.

Ahogy említettük, a teljesen passzív megoldás a második negyedévben érkezik, az árat valószínűleg ekkor ismerjük majd meg.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások