DataQuest: hódít a műholdas internet

DataQuest: hódít a műholdas internet

2001. február 12. 00:30, Hétfő
[IDG] A kábeles és a DSL internet-elérés még csak mostanában kezd terjedni az otthoni felhasználók között, de az elemzők szerint a szélessávú hozzáférések az elkövetkezendő években már az űr felé fognak terjedni.

A DataQuest hi-tech elektronikai megoldásokkal foglalkozó piackutató cég legújabb tanulmánya szerint, amelyet a cég csütörtökön hozott nyilvánosságra, a műholdas internet-terminálok száma a világ három piaci szempontból vezető részén, Észak-Amerikában, Európában és Ázsiában 2005-ig mintegy 7.2 millióra fog növekedni a mostani alig 293 ezerről. A jelenlegi műholdas kapcsolatok legnagyobb része Észak-Amerikában van.

"Úgy gondolom, a szélessávú internet-hozzáférés összes formájánál jelentős növekedést lehet majd tapasztalni.", mondta Patti Reali, a DataQuest egyik vezető elemzője. "Mindehhez azonban hozzátartozik az is, hogy a kábel és a DSL nem érhet el mindenhová."

Bár jelenleg a televíziókábeles internet számít ár/sebesség arányban a legjobbnak, óriási hibája, hogy csak a nagyvárosokban élő felhasználók számára elérhető, és a nagyvárosoktól alig néhány kilométerre élő felhaszálók akár el is felejthetik az egészet. A műholdas internet legnagyobb előnye az, hogy azok számára is elérhető, akik vidéken laknak. A műholdas internet-kapcsolat még a semmi közepén is tökéletesen működik, hátránya viszont a magas ár.

A jelenlegi műholdas internet sebessége körülbelül a DSL-lel egyezik meg. A szolgáltatók közül a Starband Communications szolgáltatása 500/150kbps le, illetve feltöltési sebességet igér, a Hughes Network Systems Direct PC-elérésének felhasználó pedig 400/125kbps sebességgel szörfözhetnek a világhálón.

Az eléréshez szükséges berendezések ára 600 dollár körül van, ami elég sok, de akikig a kábel nem ér el, azoknak ez az egyetlen lehetséges megoldás. Jelenleg a műholdas internet-elérés felhasználóinak többsége magánszemély, de a Gartner Group DataQuest részlege szerint a jövőben mindkét felhasználói körben (magán-üzleti) azonos mértékben fog terjedni a szolgáltatás.

Magyarországon a belga Europe OnLine hivatalos partnerei kínálnak műholdas internet-elérést, ami azonban csak egyirányú, a feltöltéshez egy másik kapcsolatra is szükség van. A szolgáltatás igénybevételéhez körülbelül 100 ezer Ft beruházás szükséges, a havidíj pedig nagyjából 4-5000Ft, amihez még a szükséges második kapcsolat ára is hozzáadódik.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások