MobilMozi? Nem látom kristálytisztán!

MobilMozi? Nem látom kristálytisztán!

2001. február 15. 04:48, Csütörtök
A mobilszolgáltatók állítása szerint megvan a technológiai háttere a mobiltelefonra történő televíziós műsorszórás beindításának. De Te valóban felkészültél a csigalassú, két inch átmérőjű mozifilmekre? A szakértők szerint még nem... Pedig néhány ambiciózus cég arra a világmegváltó tettre készül, hogy a mobiltelefonokból nem csupán egy kényelmes, drótnélküli internetezésre alkalmas készüléket farag, hanem egy komplex multimédiás szórakoztató centert.

A mai világban, mikor még az egyszerű szöveges alapú internet-hozzáférés is korlátozott, egyes szkeptikusok szemében valótlanul futurisztikusnak tűnhet az a tény, hogy egyes vállalatok már zene és film átvitelét tervezgetik. Még az iparágban rejtőzködő óriási lehetőségeket emlegető szállítóknak is kemény fejtörést okoz, hogy merész álmaikat hogy is lehetne valóra váltani.

Szakértők szerint a termelők túlságosan előrehaladottak, a fejlődés menetét a termékek lassú adoptációja gátolja. A másik probléma, hogy sok vezeték nélküli hálózat még nem tudna megbirkózni a technikai kihívással. Az eszközök legfeljebb arra képesek, amire a hálózat, melyben működnek, és a mai hálózatokkal nincs minden rendben - állítja Jane Zweig, a Herschel Shosteck Associates alelnöke.

A zene és video továbbításának gondolatával eddig a PacketVideo nevezetű San Diego központú cég foglalkozott a legkomolyabban. Több mint egy évig "házalt" a PacketVideo az elkészült technológiával, de a kezdeti nehézségek után a médiatársadalom több tagját is sikerült meggyőzni. A Sony Pictures-től az AtomFilms-ig többen is készítenek mobiltelefonon megtekinthető anyagokat.

A TuneTo.com a közeljövőben belekezd egy oylan technológia alkalmazásába, mely lehetővé teszi a viszonylag jó minőségű zene átvitelét néhány lassabb mobiltelefon-kapcsolaton is. Egy másik cég, a MusicPhone.com pedig március elejére tervezi a mobiltelefonra történő zeneszórás szolgáltatás beindítását. Nagyobb vállalkozások, beleértve a RealNetworks-öt is, már korábban kötöttek megállapodásokat különféle gyártókkal, hogy mobiltelefonjaikba építsenek zene-stream fogadására alkalmas egységeket. Néhány elemző szerint ha ezek a szolgáltatások piacra kerülnek, az segíteni fog abban, hogy használóikat hosszabb ideig a hálózat fogságában lehessen tartani, viszont az új előfizetési szerződések kötése lelassul. Természetesen ez csak hosszútávon igazolódhat.

Az a kérdés, hogy vajon érdemes-e belevágni egy olyan technológia alkalmazásába, mely a mai hálózatokon kivitelezhető ugyan, de valószínűleg csalódást fog okozni a legtöbb várakozással teli felhasználónak, vagy érdemes-e inkább kivárni a gyorsabb hálózatok kialakulását? A drótnélküli hálózat egy jó modem átvitelének negyedrészére képes. A tömörítési eljárások valamelyest javíthatnak a dolgon, de igazi áttörést nem jelenthetnek. Vajon a 3G, a harmadik generációs készülékek meghozzák a várva-várt eredményt?

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások