Peking célkereszt­jében a külföldi tőzsdéken jelen lévő kínai cégek

Peking célkereszt­jében a külföldi tőzsdéken jelen lévő kínai cégek

2021. július 21. 22:39, Szerda
A Didi Chuxing, a Yunmanman, a Huochebang és a Boss Zhipin elleni fellépések nem egyedi esetek voltak. Most helyszíni kiberbiztonsági vizsgálatot indítottak a kínai közösségi fuvarszolgáltató cég ellen a kínai hatóságok.

A hónap elején írtuk meg, hogy a Didi Chuxing közösségi utazásmegosztó New Yorkban megjelent a tőzsdén, amellyel kivívta a kínai hatóságok haragját. A Kínai Kibertér-felügyelet (CAC) ugyanis azonnali hatállyal elrendelte a cég alkalmazásának az eltávolítását az összes kínai szoftverboltból. Az indoklás az volt, hogy egy vizsgálat során a személyes adatok kezelésével és használatával kapcsolatos "súlyos jogsértéseket" találtak. Ezután a hivatal adat- és nemzetbiztonsági aggályokra hivatkozva indított vizsgálatot két teherfuvarozó szolgáltatást nyújtó vállalat - a Yunmanman és a Huochebang -, valamint a Boss Zhipin nevű internetes állásközvetítő platform ellen. Az adatgyűjtésre és tárolásra vonatkozó szabályokat egy júniusban elfogadott új törvény írja elő Kínában. Az érintett társaságok mindegyike a múlt hónapban jelent meg az amerikai tőzsdén.

Most ismertté vált, hogy a kínai kormány a jövőben sokkal szigorúbban akarja ellenőrizni a külföldi tőzsdéken, például New Yorkban vagy Hongkongban jelen lévő kínai vállalkozásokat. A pekingi városi tanács egyik dokumentuma alapján az új előírások elsősorban az adatbiztonságra, a határokon átnyúló adatáramlásra és a bizalmas információk kezelésére vonatkoznak. Az új szabályok bevezetésére azért került sor, mert az ázsiai állam vezetői attól tartanak, hogy a külföldi tőzsdéken megjelenő kínai cégeket a helyi hatóságok kényszeríthetik arra, hogy kiadják számukra a birtokukba jutó egyre nagyobb adatmennyiséget. Az előírások szabályozzák a megbízhatóságot és az információk biztonságával kapcsolatos felelősségvállalást.

Az indoklás szerint a szigorúbb felügyeletre a kockázatok és a vészhelyzetek kezelése miatt van szükség. Emellett fontos a kínai tőkepiaci jogszabályok külföldön való betartása és azok javítása. A távolabbi célok között szerepel a kínai cégek külföldi tőzsdei megjelenésére vonatkozó előírások módosítása.

Wang Wenbin, a kínai külügyminisztérium szóvivője kiemelte, hogy komoly aggodalmaik vannak azzal kapcsolatban, hogy mi történhet a kínai technológiai vállalatok birtokába kerülő növekvő adatmennyiséggel. Wenbin hozzátette, hogy az Amerikai Egyesült Államok jelenti a legnagyobb veszélyt a globális kiberbiztonságra és bírálta az USA bel- és külföldi ellenőrzési tevékenységét, továbbá a tengerentúli országot adatlopással és a magánszféra megsértésével vádolta meg. Wenbin azt állítja, hogy az Amerikai Egyesült Államok kényszerítette a társaságokat arra, hogy kiskapukat telepítsenek a rendszereikbe és számos felhasználói adatot szerzett meg.

Ezzel együtt helyszíni kiberbiztonsági vizsgálatot indítottak a Didi Chuxing kínai közösségi fuvarszolgáltató ellen a kínai hatóságok, két héttel az után, hogy a vállalat ellen vizsgálatot rendelt el a kínai internetfelügyelet. A kínai kiberbiztonsági hivatal internetes oldalán közzétett közlemény szerint a helyszíni vizsgálatot a központi kormányzat hét osztálya, köztük a közbiztonsági és a közlekedési minisztérium, az adóhivatal, valamint a kínai piacfelügyelet közösen végzi.

A 2012-ben alapított, pekingi székhelyű Didi június végén jelent meg az amerikai tőzsdén, ahol 4,44 milliárd dollárhoz jutott részvénykibocsátással. A vállalat Kínában azóta piacvezetőnek számít, mióta 2016-ra kiszorította vetélytársát, a San Francisco-i székhelyű Ubert a kínai piacról. Az Uber ekkor eladta kínai üzletágát a kínai vállalatnak, részesedésért cserébe. Jelenleg az Uber 12,8 százalékos, a tokiói székhelyű Softbank Vision Fundja pedig 21,5 százalékos részesedéssel rendelkezik a kínai vállalatban. A Didi jelenleg 15 országban - egyebek mellett Ausztráliában és Oroszországban - van jelen, évi 493 millió aktív felhasználóval és 15 millió sofőrrel rendelkezik. Az idén az első negyedévében a vállalat 837 millió dollár nettó bevételt jelentett.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások