Nagy-Britanniában szigorúan büntetnék a gyűlölet­beszédet

Nagy-Britanniában szigorúan büntetnék a gyűlölet­beszédet

2021. július 19. 01:10, Hétfő
Az elbukott focidöntő netes mocskolódással folytatódott, ezért a szigetország kormányfője komoly intézkedéseket helyezett kilátásba.

Boris Johnson brit miniszterelnök a parlamentben mondott beszédében közölte, hogy a jövőben keményen fel fognak lépni a Facebook, a TikTok és más közösségi platformok rendszerében megjelentetett gyűlöletbejegyzésekkel szemben. Amelyik cég nem működik együtt a hatóságokkal a rasszizmus elleni küzdelemben, arra akár a globális bevételének a tíz százalékát kitevő bírságot is kiszabhatnak.

A politikus a múlt héten találkozott a Facebook, az Instagram, a TikTok és a Twitter képviselőivel, s világossá tette a számukra, hogy új törvényeket hoznak a probléma megoldására. Ezzel az Online Harms Bill nevű kezdeményezésre utalt. A jogszabály kötelezné az IT-cégeket arra, hogy az eddiginél sokkal többet tegyenek a világhálón elérhető gyűlölettartalmak eltávolításáért. Johnson szerint közismert, hogy a vállalatok rendelkeznek a problémát megoldó technikával. A kormányfő ugyanakkor további részleteket nem árult el arról, hogy a rasszizmus és gyűlöletbeszéd elleni küzdelemnek hogyan kell majd kinéznie.


A téma azután került előtérbe a szigetországban, hogy a világhálón komoly rasszista támadások érték az angol labdarúgó-válogatott három játékosát, Marcus Rashfordot, Bukayo Sakát és Jadon Sachót, akik az Olaszország elleni Eb-döntőben elhibázták a 11-esüket. Johnson leszögezte, hogy azok, akik online rasszista vagy gyűlöletkeltő bejegyzéseket tesznek közzé és ilyen ügyekben bűnösnek nyilvánítják őket, nem mehetnek majd be a stadionokba sem. Ebben a kérdésben nem lesz, ha és de, sem pedig mellébeszélés.

Nagy-Britanniában bizonyos dolgokat stadionlátogatási tilalommal is szankcionálnak. A büntetendő cselekményeket a Football Banning Orders tartalmazza és nem számít, hogy a törvénysértésre a létesítményekben vagy máshol, például az interneten került sor.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások