Küzdelem a 10 GHz-ért

Küzdelem a 10 GHz-ért

2001. február 16. 17:20, Péntek
[ZDNET] Az Inteltől az elmúlt hónapokban különböző információk szivárogtak ki a jövő 10 GHz-es működési frekvenciájú processzorairól, de konkrét, megfogható tervek eddig nem nagyon szerepeltek a híradásokban. Most azonban a hírek egy nem is túl újkeletű fejlesztőcsapatról számolnak be, melynek tagjai egytől egyig mind magas kvalitású szakemberek.

Szakértők szerint amennyiben a processzorok órajele a közeljövőben jelentős mértékben növekedni fog, akkor az nagyrészt egy embernek, és az ő "kis" fejlesztőcsapatának lesz köszönhető. Az úriembert Charles Gwynnek hívják, és jelenleg ő a vezetője annak az új projektnek, melynek elsődleges célja, hogy olyan új technológiákat fejlesszenek ki, melyek felhasználásával a különböző chipgyártó cégek jövőben megjelenő következő generációs processzorai jelentősen nagyobb frekvencián működhetnek majd.

A 60 év körüli Charles Gwyn jelenleg az Extreme Ultraviolet LLC konzorcium általános menedzsere és egyben igazgatója is, így ebben a pozícióban egy olyan 150 fős kutató- és fejlesztőcsapat elsőszámú embere, melynek tagjait többek között az Inteltől, az Advanced Micro Devicestől, a Micron Technologytól, az Infineon Technologiestől, valamint a Lawrence Livermore és Sandia laboratóriumtól gyűjtötték össze, így nem is kétséges a fejlesztőcsapat szakmai tudása.

A jelenlegi személyi számítógépek maximális működési frekvenciája 1-1.5 GHz körül van. Gwynnek és csapatának az lesz a feladata, hogy amilyen gyorsan csak lehet, olyan litográfiai megoldásokat dolgozzanak ki, melyek alkalmazásával már akár 10 GHz-es frekvenciájú processzorok is könnyedén előállíthatóak lesznek.

Gwyn egy interjúban elmondta, hogy a fejlesztőcsapat lényegében már 1997-ben elkezdte a különböző fejlesztési munkálatokat. Elmondása szerint akkoriban ennek a vállalkozásnak a beindítása nagyon merész lépésnek számított, de az idő végül őket igazolta, hiszen jelenleg már kilencven százalékban elkészültek az újgenerációs chipek előállításához szükséges gyártási technológiákkal, melyek közül a legfontosabb talán az EUV (Extreme Ultraviolet) litográfia. Gwyn állítása szerint 2005 körül jelennek majd meg az első 30 nanométeres csíkszélességű processzorok, melyek esetében már a 10 GHz működési frekvencia sem lesz elképzelhetetlen. A 30 nanométeres gyártási technológia bevezetését megelőzően pedig legkorábban 2003 végén jelenhetnek majd meg a 70 nanométeres csíkszélességű chipek.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások