Nvidia NV20 információk

Nvidia NV20 információk

2001. február 17. 11:08, Szombat
Napjaink egyik legnagyobb és legsikeresebb, grafikuskártyák gyártásával foglalkozó cégének, az Nvidia-nak már sokan várják legújabb grafikus chipjét, mely tulajdonképpen a GeForce 2 GTS utódjának tekinthető. Az NV20 kódnéven futó grafikus chipről a megjelenési időponthoz közeledve egyre több információ kerül napvilágra, így most röviden tekintsük át ezeket!

Egyes források szerint az NV20 körülbelül 300 százalékkal lesz gyorsabb az NV15-nél (GeForce2), más források szerint pedig akár hétszer is gyorsabb lehet majd annál. Azt már most többen tudni vélik, hogy a NV20 várhatóan jelentős többletteljesítménye nem jár együtt nagyobb áramfelvétellel, emellett pedig sokan hangoztatják, hogy az NV20 lesz az első, teljesen szabadon programozható GPU a piacon. A chipről még azt is tudni illik, hogy az Nvidia esetében már jelentősnek tekinthető csúszásban van, hiszen a tavaly őszi megjelenést különböző gyártási problémákra hivatkozva idén februárra tolták el.

Az Nvidia NV20-as chip nagy valószínűséggel 0.15 mikronos gyártási technológiával fog majd készülni, bár a Riva3D website szerint a 0.13 mikronos csíkszélesség sem elképzelhetetlen. Az új chipben egyébként 60 millió tranzisztor kap majd helyet.

Az NV20-as grafikus chip potenciális fillrate értéke a GeForce 2 értékéhez lesz hasonló, azonban az új Nvidia chip esetében nem ennek az értéknek a növelése volt a cél. Az Nvidia fejlesztői számára a jelenlegi szűk memória-sávszélességnek a valós fill rate-re való negatív hatásának kiküszöbölése jelentette az elsődleges feladatot, így az NV20 esetében már várhatóan olyan új megoldásokkal fogunk találkozni, melyek orvosolják az említett problémát.

A négy rendering pipeline-nal rendelkező NV20-as chip kezdeti órajeléről annyit lehet tudni, hogy biztosan 200 MHz feletti lesz, valamint, hogy idővel ebből a chipből is napvilágot látnak majd a különböző "Pro" és "Ultra" verziók, melyek körülbelül 250 MHz-en fognak ketyegni.

Az NV20-as grafikus chipre épülő monitorkártyákon alapesetben 128 bites, 250 MHz-es (500 MHz) DDR memóriák kapnak majd helyet, így a memóriabusz maximális sávszélessége 8 GB/sec lesz. A hardveres T&L engine pedig másodpercenként effektíve legalább 40 millió háromszög kiszámítására lesz képes. Az NV20-as chipre épülő grafikuskártyák teljesítményét valószínűleg a reményteli hardveres HSR (Hidden Surface Removal) technológia is nagymértékben növelheti majd.

Kényes kérdést jelent az Nvidia legújabb üdvöskéjének várható ára, hiszen a 350-450 dolláros (~100-130e Ft) kezdőárat valószínűleg nem sokan tudják, vagy akarják majd kifizetni érte. Az árkérdésre az NV20 MX esetleges piacra dobása jelentheti majd a megoldást, mely körülbelül a GeForce 2 GTS-szel egyszinten, vagy annál kicsit jobban fog majd teljesíteni, persze ha egyáltalán megjelenik majd ilyen termék.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások