Többnyelvű URL címek

Többnyelvű URL címek

2001. február 17. 12:19, Szombat
[InternetNews] Az ausztráliai Melbourne IT e-kereskedelemmel foglalkozó cég pénteken bejelentette, hogy hamarosan megkezdi a többnyelvű domain nevek regisztrálását Európában.

Összesen 28 különféle európai nyelv speciális karakterit használva vásárolhatunk majd neveket. Az új szolgáltatást 2001. február 26.-án indítják be. A tavalyi év végén a Melbourne IT megkezdte a koreai, kínai, japán karakterekből álló domain nevek forgalmazását, s mivel a cég hatalmas üzleti sikereket ért el, úgy döntöttek, hogy bővítik a támogatott nyelvek körét.

"Az Internet használata során a felhasználók gyakran beleütköznek az egyetlen jelentős falba, a nyelvi korlátokba. Az angolul nem beszélő embereknek nehezére esik idegen nyelvű címeket megjegyezni." - mondta Clive Flory, a Melbourne IT Internet Names World Wide igazgatója.

Clive Flory szerint az európai országokban bevezetendő többnyelvű domain nevek felgyorsítják majd az Internet és az Interneten igénybe vehető szolgáltatások fejlődését, terjedését. A férfi elmondta, hogy a Melbourne IT Németországban, Franciaországban, Spanyolországban, Dániában, Olaszországban, Norvégiában, Portugáliában, Svédországban és több közép-európai országban, így Szlovéniában, Romániában, Lengyelországban, Csehszlovákiában és Magyarországon kívánja elindítani új szolgáltatását.

A Melbourne IT szakértői elmagyarázták, hogy pontosan mit is jelent a többnyelvű domain név kifejezés. Az új szolgáltatásnak köszönhetően az adott ország sajátos karaktereit felhasználva is lehet Internet-címeket regisztráltatni ".com", ".net" és ".org" címvégződésekkel. A VeriSign Global Registry az előző hónapban döntött úgy, hogy megkezdi az angoltól eltérő, idegen nyelvterületekről érkező speciális kérések feldolgozását és kielégítését. A Melbourne IT erre a lépésre válaszolt pénteki bejelentésével.

A Melbourne IT Internet Names World Wide az első, ICANN által is hivatalosan elismert olyan cég, mely többnyelvű domain nevek regisztrációjával foglalkozik. Az új szolgáltatást nyújtó cégek figyelmeztették a regisztráltatni kívánó vállalkozásokat, hogy a tesztfázis ideje alatt a kért neveket átmenetileg megkaphatják ugyan, de előfordulhat, hogy az új szabványok kifejlesztésével a kiosztott címek bizonyos része érvénytelenné válik.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások