Kitakarítja a strandokat egy új robot

Kitakarítja a strandokat egy új robot

2021. augusztus 9. 11:04, Hétfő
A gép főleg a műanyagdarabokat szedi össze.

A Poralu Marine fejlesztette ki a Bebot nevű robotot, amely képes a strandokat automatikusan megtisztítani a különböző szemétkupacoktól, de elsősorban a műanyag hulladékoktól. A gép akár a legkisebb műanyag darabokat is ki tudja szedni a homokból. A Bebot a munkavégzése során átszűri a homok felső rétegét és eközben összegyűjti a tenger által a partra sodort vagy a látogatók által a helyszínen hagyott szemetet. A jármű kis méretű, a működéséhez napelemeket és akkumulátorokat használ. A hátrányai közé tartozik, hogy nem tud önállóan cselekedni, hanem távvezérléssel használható.


A robot a homokba legfeljebb 10 centiméter mélységig "ás le" és egy szitát alkalmaz a különböző méretű és típusú hulladékok kiszűrésére. A megoldásnak köszönhetően a Bebot akár az egy négyzetcentiméteres szemétdarabokat is felszínre tudja hozni. A gyártó adatai alapján a gép egyetlen óra alatt akár 3000 négyzetmétert is át tud fésülni szemétdarabok után. Az átnézett terület ugyanakkor sokkal kisebb lehet, ha például emelkedők és lejtők, továbbá sziklás részek vannak benne.

A Bebotot jelenleg a 4Ocean nevű kezdeményezés keretében tesztelik Florida néhány strandján. A Poralu Marine egyelőre nem árulta el a robot bevezető árát.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások