Tényellen­őrzőkkel fog össze a Twitter

Tényellen­őrzőkkel fog össze a Twitter

2021. augusztus 4. 15:10, Szerda
A mikroblog gyorsabban és jobban akar fellépni a dezinformációk ellen.

A Twitter bejelentette, hogy a jövőben két tényellenőrző szervezettel működik együtt. Az egyik a Reuters, a másik az Associated Press hírügynökség. A kooperáció célja, hogy az eddiginél több tényellenőrzés történjen a szolgáltatás oldalain és megbízható információk álljanak a felhasználók rendelkezésére.

Amint kiderült a legfontosabb az lesz, hogy a nagy eseményekről gyorsan és megbízható forrásokból származó anyagok legyenek hozzáférhetők. Emellett elképzelhető lesz, hogy az egyes témákkal kapcsolatban nyilvánosságra hozott tweetekhez megfelelő tényellenőrzések vagy médiabejegyzések fognak kapcsolódni.

A Twitter eddig csak kivételes esetekben alkalmazott tényellenőrzéseket. Ilyen volt, ha videókat manipulálhattak vagy ha a választások befolyására utaló nyomok bukkantak fel. Ez az első alkalom, amikor a platform külső médiacégekkel működik együtt. A kooperáció keretében gyorsabban azonosíthatók lesznek az olyan témák, amelyek gyorsan terjednek és amelyek alkalmasak lehetnek az álinformációk terjedésének elősegítésére.

Májusban vált ismertté, hogy az Agence France-Presse (AFP) francia nemzeti hírügynökséggel ellenőrizteti a görög tényeket a Facebook azért, hogy a közösségi portáljain csökkentse az álhírek számát.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások