Orosz fejlesztésű PC-t mutattak be

Orosz fejlesztésű PC-t mutattak be

2021. augusztus 13. 12:08, Péntek
Ez azonban régi ARM-magokra épül és szerény teljesítményt kínál.

Oroszország évek óta dolgozik azon, hogy saját állami szerveit és a kapcsolódó rendszereket távolabb mozgassa az európai és amerikai eszközöktől, ezzel nemcsak függetlenítve magát az importált komponensektől, de egyben némileg enyhítve a nyugati megfigyeléssel és lehallgatással kapcsolatos aggodalmakat. Most egy szinte teljesen hazai fejlesztésű PC-családot mutattak be, amely elsőként kelhet el nagyobb darabszámban.

Nemrég már írtunk a kínai GPU bemutatkozásáról, ezt most követi a sorban az iRU hivatalos bejelentése, amelyben sorrendben egy 23,8 hüvelykes all-in-one PC-t, egy hagyományos asztali konfigurációt, valamint úgynevezett vékony klienseket részleteznek, a lényeg azonban a saját fejlesztésű chipen, valamint a külföldi komponensek részleges száműzésén van. A cég, amely az országon belül kifejezetten nagy és komoly szereplőnek számít ebben a szegmensben, a Baikal Electronics fejlesztésére építi megoldásait, amely a Baikal-M1 system-on-chip, ettől azonban nem várhatunk nagy teljesítményt, hiszen az egység meglehetősen koros ARM-magokra támaszkodik.

A rendelkezésre álló információk alapján összesen 8 Cortex-A57 magról van szó, amelyek 1,5 GHz-es órajelen futnak, 8 MB L3-gyorsítótárra támaszkodva. Ehhez az Arm Mali-T628 grafikus vezérlő, összesen 6 USB 2.0 és 3.0 csatlakozó, két GbE-, valamint két 10GbE-elérés csatlakozik, maga a SoC pedig 28 nanométeres gyártástechnológiával készül, amely szintén a TSMC-től ered, ennek étvágya 35 watt. Ezek a számok egyértelművé teszik, hogy igencsak koros megoldásról van szó, viszont azt is érdemes megjegyezni, hogy a magok eredetileg 2012-ben mutatkoztak be, a különböző termékekben pedig az évtized közepén rajtoltak el, nem sok sikert aratva, hiszen sem az AMD Opteron A1100, sem az nVidia Shield TV, sem pedig a Snapdragon 810 nem volt kiemelkedően népszerű fejlesztés.

A cél persze nem is a fanatikusok meghódítása, a vállalat ehelyett az állami szervek irodáiban alkalmazott gépeket szeretné lecserélni saját megoldásával, amely ezúttal össze is jöhet, hiszen ez lesz az első, nagyobb darabszámban készülő hazai termék.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások