Szigorúbban ellenőrzi az online tevékeny­ségeket Kuba

Szigorúbban ellenőrzi az online tevékeny­ségeket Kuba

2021. augusztus 23. 23:09, Hétfő
A karibi szigetországban az álinformációk mellett számos dolog lett tiltott.

A kubai kormány bejelentette, hogy jelentős mértékben megszigorította az internetes tevékenységek állami ellenőrzését. A közelmúltban kiadott rendelet és számos új szabályozás után az új csomag részeként tiltott dologgá és kliberbiztonsági üggyé váltak az álinformációk, a "közrend megzavarására irányuló akciók" és az "ország hírnevét sértő rágalmazások". A jövőben az ilyen esetekben a helyi belügy- és tájékoztatási minisztérium, valamint a fegyveres erők kötelesek lesznek ellenőrizni a virtuális térben zajló ellenséges és bűnügyi cselekményeket, semlegesíteni és - ha szükséges - büntetni azokat.

Az új csomag elemeként az "etikai és társadalmi károk" kategóriába tartoznak például az álinformációk terjesztése, a sértő üzenetek és az országot bármilyen formában rágalmazó vagy sértő tartalmak és kijelentések.

A szigorításokra azt követően került sor, hogy június 11-én számos városban több ezer helyi lakos tüntetett szabadságot követelve, egyúttal felszólalva az elnyomás és a hiánygazdaság ellen. A karibi szigetországban több évtizede nem voltak ilyen demonstrációk. A kubai kabinet úgy vélte, hogy a tüntetések hátterében a helyi népesség körében megosztást szító Amerikai Egyesült Államok áll. A biztonsági erők erőszakos feloszlatták a demonstrációkat és több száz embert őrizetbe vettek.

A kubai kormány 2018-ban engedélyezte a Facebookot, az Instagramot, a Telegramot, a Twittert és a WhatsAppot. Az öt platform azóta a legfontosabb kommunikációs eszköznek számít. Az internethozzáféréseket azonban időszakosan blokkolják.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások