Nem dohányoznak, ezért hatékonyabbak a robotok?

Nem dohányoznak, ezért hatékonyabbak a robotok?

2021. augusztus 25. 15:56, Szerda
Érdekes álláspontot képvisel a gépek kontra emberek kérdésben az Alibaba.

A kínai internetes kereskedelmi konszern intenzíven foglalkozik a szállítórobotok fejlesztésével és meg is indokolta, hogy miért döntött bevezetésük mellett. Az Alibaba a közeljövőben ezer szállítórobotot fog alkalmazni számos tesztterületen, köztük egyetemi campusokon is. A négy kerékkel ellátott, önállóan közlekedő járművek arról gondoskodnak majd, hogy az úgynevezett utolsó mérföldön - azaz a fogyasztó ajtajáig - a csomagok rendben, lehetőleg gyorsan és pontosan megérkezzenek a címzettekhez. A megoldás előnye az lesz, hogy az emberi futárokkal szemben, a robotok figyelmét semmi felesleges dolog sem fogja elvonni. Így többek között nem kell vécé- vagy cigiszünetet tartaniuk.


A The Register rámutatott, hogy több mint 300 millió kínai személy dohányzik, a többségük férfi. A dohányzás mellett további kockázatot jelent az egyre nagyobb mértékű öregedés is, ebben jelenthet komoly segítséget az automatizálás.

Az alkalmazott gép neve Xiaomanlv, amely annyit jelent, hogy "kis csacsi". Az új modellek az automatizáltsági skála négyes szintjén vannak, amelynek köszönhetően emberi irányítás nélkül tudják elvégezni a feladatukat. Naponta akár 500 csomagot is képesek felvenni a raktárakban és eljuttatni azokat a célszemélyeknek akár járdákon vagy kerékpárutakon közlekedve. Ráadásul eközben viszonylag nagy pontossággal előre tudják jelezni a gyalogosok és a kerékpárosok mozgását is, ezáltal elkerülhetők az ütközések.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások