Európai szinten szabályoznák a játék­platformokat

Európai szinten szabályoznák a játék­platformokat

2021. augusztus 28. 22:15, Szombat
A kezdeményezés a német igazságügyi minisztériumtól származik.

A Handelsblatt értesülései alapján a szaktárca azzal az elképzeléssel állt elő, hogy európai szinten és átfogó módon szabályozni kellene az egyre népszerűbb játékplatformokat. Christian Kastrop, a német igazságügyi és fogyasztóvédelmi minisztérium államtitkára hangsúlyozta, hogy azokon a helyeken, ahol naponta fiatalok milliói vannak jelen és egymással kommunikálnak, nem lehetnek "vakfoltok" a bűncselekmények elleni védekezésben.

A szaktárca ezért akar a Digital Services Act (DSA) nevű európai uniós törvénytervezettel kapcsolatos egyeztetések során kitérni az online játékplatformok jelenleginél szigorúbb szabályozásának kérdésére is. Kastrop úgy vélte, hogy a DSA-nak szabályoznia kell a területet azért, hogy a büntetendő és az ifjúságot veszélyeztető tartalmakat a jövőben nagyon gyorsan lehessen törölni. A politikus szerint azért kell cselekedni, mert a koronavírus-járvány miatt sokkal többen vannak jelen az internetes játékvilágokban és az érintettek komolyabb veszélyeknek (kiberzaklatás, molesztálások stb.) vannak kitéve. Ezek a rendszerek nem lehetnek "jogmentes területek" és a bűncselekményeket az államnak a játékoldalakon is következetesen üldöznie kell.

A minisztérium megbízásából elkészített tanulmány rámutatott, hogy már nincsenek klasszikus játékosok. A felhasználók többsége az okostelefonján, a laptopján vagy a táblagépén játszik és egyre több időt tölt így. A gyermekek elleni bűncselekmények esetében a kontaktkutatás különösen az online játékplatformokon és az azokhoz kapcsolódó chatekben egyre nehezebb. Kastrop a DSA módosítása mellett fontosnak tartotta a német távközlési törvény megváltoztatását is azért, hogy a gyerekeket és a fiatalokat a lehető legjobban lehessen megvédeni az online veszélyektől. Az államtitkár leszögezte, hogy mindenkinek biztosítani kell azt a jogot és lehetőséget, hogy megvédhesse magát az ellene irányuló fenyegetésekkel és bűncselekményekkel szemben.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások