Nulla a bitcoin belső értéke

Nulla a bitcoin belső értéke

2021. szeptember 2. 23:02, Csütörtök
Bár a kriptovaluta nem hasonlítható befektetési szempontból az aranyhoz, de ennek ellenére kiválóan megférhet majd a piacon a digitális euró mellett.

Stefan Hofrichter, az Allianz Global Investors csoport globális gazdasági és stratégiai területének vezetője 2016 óta tagja az Európai Értékpapír-piaci Hatóság (ESMA) közgazdász tanácsadó testületének. A szakember már 2018-ban felhívta a figyelmet arra, hogy a bitcoin-lufi kidurranása csak idő kérdése, mert a virtuális fizetőeszköznek nincs valódi értéke, és amint a likviditás visszaesik, máris jön a katasztrófa.

"A véleményem azóta sem változott. Továbbra is az a helyzet, hogy a bitcoin belső értéke nulla. A digitális pénz annyit ér, amennyit kifizetnek érte. Az ára azért nő, mert sokan hisznek abban, hogy tovább fog nőni. Az alacsony kamatlábak nagy keresletet teremtenek a befektetések iránt és általában vonzóvá teszik a folyó kamatjövedelemmel nem rendelkező eszközöket. Ezért van ilyen magas az ára a bitcoinnak és a többi kriptovalutának is."

"De végső soron a magas tőzsdei árak azt mutatják, hogy a jegybankok alacsony kamatpolitikája miatt sok minden vonzó lett a pénzpiacon az elmúlt években, nem csak a bitcoin. Ugyanakkor a virtuális fizetőeszközt nem lehet és nem is szabad az arannyal összehasonlítani. Az aranynak vannak reális felhasználási lehetőségei. Az viszont tény, hogy a mind a két megoldás az alacsony kamatokból és abból profitál, hogy nagyon korlátozott ajánlatot jelentenek."

"A Nemzetközi Fizetések Bankjának (BIS) egyik tanulmányából tudjuk, hogy a bitcoin felemelkedésének oka a meglévő valutarendszerbe vetett bizalom hiánya. Azonban nem szabad elfeledkezni arról sem, hogy már több mint 10 000 különböző digitális pénz létezik és minden egyes nap újak jelennek meg. Ez önmagában viszont semmit sem ér, hiszen, ahogy az arany, úgy a bitcoin és a többi kriptovaluta sem tudja támogatni a növekvő nemzetgazdaságokat. Ahhoz ugyanis akkora tőkeértéknek kellene összejönnie, mint az euró vagy a dollár esetében" - jelentette ki Stefan Hofrichter.

Az Allianz Global Investors csoport globális gazdasági és stratégiai területének vezetője hozzátette, hogy a mostani pénzügyi rendszer a gazdasági élet szabályozására szolgál és a valutarendszerbe vetett bizalmon alapul. Aligha kellene a mostani pénzügyi rendszernek hátat fordítani és elmenekülni belőle, mert néhány bitcoin-anarchista ezt akarja. Továbbá azt az érvet sem tudja elfogadni, hogy a bitcoin előnye a decentralizáltság. Elég csak arra gondolni, hogy néhány un. bálna mekkora mennyiséget birtokol a virtuális fizetőeszközből. A bitcoin-mennyiség közel 95 százaléka a kapcsolódó virtuális pénztárca-tulajdonosok két százalékának a birtokában van. Ez igenis nagy piaci koncentrációt jelent.

Az Európai Értékpapír-piaci Hatóság (ESMA) közgazdász tanácsadója elismerte, hogy vannak olyan digitális pénzek, amelyekben komoly és észszerű felhasználási lehetőségek vannak. Az egyik ilyen szerinte az Ethereum. A bitcoin ugyanakkor műszaki szempontból sokkal kevesebb lehetőséget kínál, ennek egyik oka pedig az, hogy jelentősen lassabb. Ugyan az Európai Központi Bank is foglalkozni kezdett a kérdéssel, valamint a digitális euró megalkotásával és bevezetésével. A központi bankok által kiadott digitális valuták (CBDC) kérdése azonban nagyon összetett és számos kérdés még megoldatlan. Hofrichter úgy vélte, hogy hosszú távon jelen lesz a piacon a digitális euró, de az azt választók nem fogják feladni a bitcoint sem. A két megoldás együtt létezhet majd a piacon.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások