Vezeték nélküli LAN

Vezeték nélküli LAN

2001. február 22. 00:21, Csütörtök
A technológia, a hosszú várakozás után végül beváltja ígéretét: a mindennapi munka egyre hatékonyabbá, produktívabá válhat.

Vegyük csak szemügyre a találkozókat. Találkozók nélkül az üzletkötés megvalósíthatatlan lenne. Az üzletemberek számára alapvetően szükségesek az ötletek és információk cseréjéhez és a problémák lehetséges megoldásainak kidolgozásához. Ezeddig a tábla és a színes kréták adták a leghatékonyabb segítséget.

A biztonságos, gyors és megbízható vezeték nélküli hálózatok kifejlesztésébe fektetett munka meghozza gyümölcsét. Az új hálózatok várhatóan a megbeszélések és egyéb, nem íróasztalhoz kötött üzleti tevékenységek biztos hátterét fogják alkotni.

A helyi hálózatok (LAN) esetében is alapvető változások következhetnek be. A vezeték nélküli LAN néha sokkal olcsóbban kivitelezhető, mint a hagyományos, vezetékes rendszer. Gondoljunk csak nehezen hozzáférhető, rosszul kábelezhető helyekre, példáhul ha két épületszárnyat más épület, más tulajdonában lévő ingatlan, esetleg közút választ el.

Az időfaktort figyelembe véve beláthatjuk, hogy a vezetékek és egyéb hálózati elemek telepítése hosszadalmas feladat, gyakran állványzatra, darukosárra, létrára és még jónéhány segédeszközre van szükség, nem beszélve az akár több napig dolgozó szakemberekről. Ha a hibakeresésre gondolunk, szintén a vezeték nélküli megoldást helyezhetjük előtérbe. A karbantartási költségek is nagymértékben csökkennek, a rendszer teljes cseréje, korszerűsítése pedig újrakábelezés, és a korábbi hálózat felszedése nélkül tötrénhet.

A rádióhullámokkal történő adatátvitel mára érte el azt a biztonságos és olcsó szintet, hogy gazdaságilag is a hagyományos rendszerek fölé kerülhessen. Eddig több érv is az újítás ellen szólt. Elsősorban a sebességgel volt gond, a használható sávszélesség nem vette fel a versenyt a kábelekével, másrészt a kis frekvenciatartomány használata is vagyonokba került. Ezen kívül a vállalatok elzárkóztak attól, hogy bizalmas információkat sugározzanak olyan környezetben, ahol azt bárki elfoghatja. Szerencsére a fejlődés megadta a választokat az égető kérdésekre.

Jelentős lépés volt az IEEE 802.11b vezeték nélküli Ethernet szabvány megalkotása, mely az általánosan elérhető 11 Mbps átvitelt írja elő, így erős alternatívaként jelentkezik a hálózatbővítési tervekben. Az új szabványnak, és széles körben terjedő alkalmazásának köszönhetően a jelenleg 2,4 GHz-en ketyegő berendezések hamarosan 5GHz-re váltanak. A biztonság területén is előrelépés történt a 40 és 128 bites kódolás, hozzáférési korlátozások és azonosítási rendszerek tökéletesítésével.

Sajnos a hátrányos tulajdonságokról sem szabad megfeledkeznünk. Természetesen a vezeték nélküli átvitelre több zavaró tényező hat, mint az árnyékolt kábelekre, így a kiépítés megtervezésekor alaposan meg kell vizsgálni a környezetet. Tanácsos távol maradni a liftaknáktól és az olyan helyiségektől, ahol mikrohullámú sütő található. A lift blokkolja a jelet, a szintén 2,4 GHz körül muködő mikrohullámú sütő pedig garantáltan megfejthetetlen kóddá alakítja az éterben röpködő információkat. Figyelni kell a hatótávolságra is, nehogy a felhasználók egy része eléretetlenné váljon.

A vezeték nélküli hálózat olcsó telepíthetősége gondtalan kísérletezgetésre, különféle struktúrák kipróbálására ad lehetőséget. A mozgathatóság, alakíthatóság, rugalmasság minden felhasználónak csak hasznára válhat.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások