Egyszerűbben javíthatóvá tenné termékeit a Microsoft

Egyszerűbben javíthatóvá tenné termékeit a Microsoft

2021. október 11. 16:45, Hétfő
A Surface modellek mindig rosszul szerepeltek a javíthatósági teszteken, ezen változtatni akarnak.

A Microsoft azután került nehéz helyzetbe, hogy júniusban a részvényesei egy része az As You Snow nevű környezetvédelmi szervezeten keresztül olyan határozatot hozott, amelyben felszólította a társaságot arra, hogy biztosítsa az ügyfelei számára a javítás jogát és ezáltal tegye lehetővé a készülékei élettartamának a meghosszabbítását.

A Neowin híroldalnak az As you Sow most azt közölte, hogy visszavonja a felszólítást, miután a Microsoft vállalta, hogy kidolgoz három konkrét intézkedést. Az első az, hogy egy független tanulmány készítőinek kell kideríteniük, hogy milyen módon lehet egyszerűsíteni a Surface eszközök és a z Xbox konzolok javíthatóságán úgy, hogy azáltal erősíteni lehessen a környezet védelmét. A második pont, hogy javítani kell a pótalkatrészek és a műszaki dokumentáció elérhetőségén azért, hogy így lehessen megkönnyíteni a kiválasztott partnereknek a termékek javíthatóságát. Végül a harmadik, hogy a Microsoft új eljárásokat akar kidolgozni azért, hogy a felhasználók számára lehetővé tegye a különböző modellek helyi javítását.

Kelly McBee, az As you Sow szóvivője elégedetten nyilatkozott a bejelentéssel kapcsolatban és remélte, hogy a vállalat példáját hamarosan más gyártók is követni fogják. Az intézkedések azt mutatják, hogy a Microsoft felismerte, hogy a készülékei élettartamának meghosszabbítása elengedhetetlen az általa kitűzött klímavédelmi célok megvalósításához, és az óriáscég nem csupán felismerte ezt, hanem hajlandó konkrét lépéseket is tenni az ügyben.


Régi téma, hogy a nagy gyártók gátolják a termékeik javítását, néhány hónapja egy bizottsági tanúvallomás világított rá erre. Kyle Wiens, az iFixit nevű oldal vezetője a Productivity Commission nevű ausztrál bizottság előtt beszélt az általa tapasztalt dolgokról és azokról a módszerekről, amelyek segítségével a technológiai cégek gondoskodnak arról, hogy a különböző készülékeiket a felhasználók ne tudják megjavítani. A szakember a beszámolójában külön kiemelte az Apple-t, a Microsoftot és a Samsungot.

Wiens közölte, hogy az Apple és a Samsung szerződésekkel gondoskodnak arról, hogy az emberek ne vásárolhassák meg olcsón az alkatrészeket. Az iFixit vezetője az egyik említett példájában a Samsung és a Varta viszonyát említette. A két fél között megkötött szerződés kifejezetten megtiltja a német akkumulátor- és elemgyártó számára, hogy az embereknek eladja a Galaxy Buds vezeték nélküli fülhallgatókba beépített energiatárolókat. Ezáltal az érdeklődők nem vásárolhatják meg közvetlenül a Vartától az alkatrészeket.

Az Apple a MacBook Pro készülékeiben egy olyan töltöttségi szintet vezérlő chipet alkalmaz, amelyet úgy módosított, hogy csak egy másik ugyanolyan eszközre lehet kicserélni. Ráadásul a társaság egy újrahasznosítással foglalkozó kaliforniai vállalat bízott meg azzal, hogy semmisítse meg a pótalkatrészeket a 7 éves működési időtartamuk után. Vagyis a cég megtehetné, hogy értékesíti ezeket a termékeket, de inkább megsemmisíti azokat.

Wiens a Microsoft szemére azt vetette, hogy a Surface Laptop akkumulátorát úgy ragasztotta le, hogy azt nem lehet az energiatárolóban való károkozás nélkül eltávolítani. Az eszköz ezért is kapott az iFixit munkatársaitól nulla pontot a javítási lehetőségek kategóriában. Az ausztrál Productivity Commission egy kormányhivatal, amely ajánlásokat fogalmaz meg a gazdasági és a szabályozási döntésekkel kapcsolatban. Wiens véleményét egy nyilvános meghallgatás keretében kérdezték meg.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások