Rekordokat döntenek a telefongyártók

Rekordokat döntenek a telefongyártók

2021. november 2. 09:05, Kedd
A készlethiány nem fogta vissza az eredményeket, a jól ismert nevek szépen szerepeltek.

Elérkeztünk a szokásos jelentési időszakhoz, ennek köszönhetően a napokban egyszerre több negyedéves közleményt is olvashattunk a különböző telefongyártó cégek pénzügyi eredményeiről. Ezekből nagyon szép kép rajzolódik ki, de még a PC-k területén sem volt különösebb ok a panaszra.

Nemrég arról írtunk, hogy idén kevesebb okostelefon találhat gazdára, ez azonban a jelek szerint nem fogta vissza a nagyobb gyártók eredményeit. A sort a Samsung nyitotta meg, amely rekord bevételt jelentett, bár ez a teljes vállalatra vonatkozik, a 63 milliárd dolláros szám tehát nem kizárólag az okostelefonok jóvoltából született meg. A mobilos üzletág mindenesetre szintén jól teljesített, ott 24 milliárd dollárra rúgott a bevétel, ami persze szépen húzta magával a kijelzőkre fókuszáló divízió eredményét is. Az utolsó negyedben még jobb adatra számítanak, ezt követi majd a sorban a Galaxy S22-széria, jó eséllyel már januárban.

Az Alphabet a maga részéről szintén rekorderedményt közölt, a Google anyacége sorrendben ötödször döntötte meg a korábbi legmagasabb szintet. A bevétel meghaladta a 65 milliárd dollárt, bár ennek legnagyobb hányadát náluk a keresésekből és a YouTube-hirdetésekből befolyó összeg tette ki. A nettó profit csaknem 19 milliárd dollár volt, nem csoda, hogy ebből bőven marad pénz további bevásárlásokra és terjeszkedésre. Az Apple eközben hasonlóan szép eredményről adott hírt, ott kizárólag az iPhone-vonalból majdnem 39 milliárd dollár folyt be, miközben a táblák további 8,25 milliárdot szolgáltattak, a szolgáltatások pedig 18 milliárdért voltak felelősek, de a viselhetők és egyéb kiegészítők által besöpört 8 milliárdot sem lehet lebecsülni, míg a teljes összeg 83 milliárd volt – a nettó profit 20,5 milliárd dollár lett csak a most lezárult periódusban.

Az AMD eközben saját chipjei révén jelentett hasonló rekordokat, náluk a negyedéves bevétel 4,3 milliárd volt, ami meghaladja a teljes 2016-os eredményt. A nettó profit 923 millió dollár, ami szintén szép előrelépésnek számít, az ünnepi szezonban pedig ennél is jobb adatokat szeretnének látni.

Listázás a fórumban