MacWorld & GeForce3

MacWorld & GeForce3

2001. február 25. 15:23, Vasárnap


Steve Jobs, az Apple Computer Inc. vezérigazgatója az e héten Tokióban megrendezett MacWorld Expo kiállításon vázolta a társaság elképzeléseit a Mac számítógépek jövőjét illetően, de a kiállításról természetesen az újdonságok sem hiányoztak.

Az Apple vezetője több új Mac számítógép megjelenését jelentette be a Mac-rajongók elképzeléseinek, és a kiállítás megnyitását megelőző napokban lábra kapott pletykáknak megfelelően. A közel kétórás beszéd bevezetőjeként Steve Jobs néhány módosításról számolt be a G4 Cube és az iMac asztali számítógépek vonalán. Az új Power Mac G4 Cube, amely az első módosított változat a sorozat 2000. júliusi megjelenése óta, 128MB RAM memóriával rendelkezik, és 20GB-os merevlemezt építettek bele. A számítógép emellett rendelkezik CD-RW újraíró meghajtóval, és 1599 dolláros áron napokon belül már a boltokban is lesz. A régi Cube ezentúl 1499 dollár helyett 1299 dollárért lesz kapható, közölte Jobs.

Az új Cube változat mellett Jobs három új iMac számítógép-sorozatot is bejelentett, amelyek szintén kaphatóak lesznek napokon belül. A három iMac változat 400, 500 és 600MHz-es Power PC G3 processzorral készül. A két alacsonyabb órajelű processzort tartalmazó változat 64MB RAM-mal készül, a 600MHz-es modell viszont 128MB-ot tartalmaz. Az 500 és 600MHz-es modellek CD-RW újraíró egységgel is rendelkeznek, ami manapság egy igen hasznos eszköz lehet. A gépek 899, 1199 és 1499 dollárba kerülnek.



A társaság az új Mac modelleken kívül két új színváltozatot is bejelentett Flower Powder és Blue Dalmation nevekkel. Az új külsők több szín mintás keverékeiből állnak, és az egyébként is rendkívül igényes kinézetű gépeket még egy fokkal szebbé teszik. A kiállításon osztatlan sikert aratott Jobs azon kijelentése, miszerint az Apple 22 colos (55cm) LCD monitora a jövőben olcsóbban lesz kapható. A korábbi 3999 dollár helyett a kijelző ezentúl 2999 dolláros áron lesz megvásárolható. A 15 colos monitorok ára nem változik.

A tokiói MacWorld kiállításra az nVidia képviselői is eljöttek, akik a társaság legújabb GeForce 3 3D gyorsító grafikus chipjének első bemutatóját tartották meg a rendezvényen. A GeForce 3 grafikus rendszer márciustól lesz elérhető a csúcskategóriás, 733MHz-es G4 rendszerrel rendelkező felhasználóknak, 600 dolláros, barátinak éppen nem mondható felárért.

A MacWorld-ön elhangzottak alapján az nVidia kötődése az Apple-höz és rajta keresztül a Mac számítógépekhez szorosabb, mint azt bárki gondolta volna. A cég újdonsága, a GeForce 3 ugyanis elsőként a Mac számítógépekhez lesz elérhető. A világ egyik vezető grafikus chipeket gyártó cége, az nVidia igen merész húzásra szánta el magát, amikor az óriási felhasználótáborral rendelkező x86-alapú PC-k támogatását háttérbe szorította az Apple Mac számítógépeiért. Az nVidia minden bizonnyal az igen friss keletű Apple-nVidia partnerkapcsolat jegyében hozta meg döntését, a Mac-rajongók legnagyobb örömére.

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások