Három cégre osztják fel a Toshibát

Három cégre osztják fel a Toshibát

2021. november 15. 22:47, Hétfő
A döntés egy stratégiai átvizsgálás után született meg.

Az 1875-ben alapított technológiai konszern a japán gazdaság egyik legjelentősebb és legismertebb képviselője. A társaságnak a menedzsment döntése értelmében azonban megújulásra van szüksége, ezért bejelentették, hogy két éven belül külön vállalattá szervezik az energia-, az infrastruktúra- és a digitális üzletágat, valamint a félvezető- és a merevlemez-részleget, s a két céget bevezetik a tőzsdére. Emellett eladják a KIOXIA nevű memóriachip-gyártót, továbbá megmarad külön vállalkozásként a Toshiba Tec nevű nyomtató-üzletág.

A társaság feldarabolási terve egy 5 hónapon át tartó stratégiai átvizsgálás eredményeként született meg. A vállalat azt reméli, hogy a lépéssel sikerül eltávolítani a 2015-ös számviteli botrány után belépett olyan aktivista részvényeseket, mint az Elliott, a Farallon és a Third Point tengerentúli befektetési alapok, amelyek alapvető irányváltást sürgettek. Egyúttal az elsődleges cél az értékteremtés a megmaradó részvényesek számára.

Satoshi Tsunakawa, a vállalat első embere kiemelte, hogy hosszas tárgyalások után jutottak el oda, hogy ez a stratégiai átszervezés a legjobb opció. A komoly befolyással bíró japán kereskedelmi minisztérium nem emelt kifogásokat. Érdekesség, hogy a menedzser elutasította a Toshiba tőzsdéről való kivezetését. A lépést néhány befektető javasolta.

Azt egyelőre nem lehet megbecsülni, hogy a döntés milyen hatással lesz a cég jövőjére, a részvényesek egy része - érthetően - szkeptikusan fogadta a hírt. Fumio Matsumoto, az Okosan Securities vezető stratégája kiemelte, hogy egy feldarabolás akkor észszerű, ha egy nagyon versenyképes üzletágat a többi üzleti terület gyakorlatilag "megfojtja". Amennyiben azonban nem ez a helyzet, akkor egy ilyen lépéssel csak három közepes vállalkozást kap az ember. Mindenesetre a piac azonnal reagált a hírre és a frankfurti értéktőzsdén 4 százalékkal gyengült a Toshiba részvénye.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban 
Adatvédelmi beállítások