Alakul az AMD Ryzen 7000-család

Alakul az AMD Ryzen 7000-család

2021. november 17. 23:06, Szerda
Két eltérő változatban indul majd el a sorozat, miközben a cég a noteszgépes APU-kat frissíti.

Az AMD kapcsán nemrég arról számoltunk be, hogy a gyártó nem akar hibrid chipeket, viszont eközben folyamatosan érkeznek az újabb és újabb részletek a soron következő fejlesztésekről. Ezekről most egy érdekes bejegyzés bukkant fel a világhálón, miközben egy másik hírben a mostani noteszgépes család frissítését jelzik.

A kiszivárogtatóként jó hírnévre szert tett Greymon55 osztotta meg saját értesüléseit az AMD két új sorozatáról, amelyek minden valószínűség szerint a Ryzen 7000-család részeként jelennek majd meg a piacon. Ezek egyike a Phoenix, amely már a Zen 4 architektúrát képviselné, mégpedig 5 nanométeres gyártástechnológiával, legfeljebb 8 processzormaggal, valamint 40 watt alatti jellemző fogyasztással (TDP). A grafikus vezérlő az RDNA 2 architektúrára épülne, ezek valószínűleg egyszerűbb egységek lesznek, ami logikus lépésnek tűnik. A Raphael kódnévre hallgató változatok már izmosabb vonalat képviselnek, ezek ugyanis maximum 16 maggal futnának be, vagyis nem adnák fel az asztali példányok egyik legnagyobb előnyét, eközben azonban a jellemző fogyasztás már 45 watt fölé emelkedne, ami picit brutálisnak tűnik a laptopok szegmensében.

Érdemes megjegyezni, hogy a jelenleg kapható sorozat, vagyis a Ryzen 5000, esetében igencsak vegyes képet kapunk, hiszen itt az AMD két eltérő család tagjait vegyíti. A helyzetet tovább bonyolítja, hogy a HP érkezőben lévő megoldásaiban már a még újabb, a Barcelo kódnevet viselő APU-k is felbukkannak, vagyis ugyanazon hivatalos név alatt már 3 különböző sorozat tagjait szerezhetjük be, valamikor a jövő év elejétől. A Lucienne (Zen 2) és a Cezanne (Zen 3) tehát ezen, szintén a Zen 3 architektúrán alapuló chipekkel egészül ki, a pontos típusjelzéseken kívül azonban nem sok részletet ismerünk meg az új érkezőkkel kapcsolatban.

Az AMD várhatóan a Zen 3+ névre keresztelt frissítéssel készül a jövő év végén, illetve 2023 elején, ezek minden bizonnyal a Ryzen 6000-sorozatot képviselik majd. A Rzyen 7000 ezután, 2023 folyamán futna be, a jelek szerint az Intel 14. generációs (Meteor Lake) megoldásaival szemben.

Kapcsolódó linkek

Listázás a fórumban